GÜRHAN ADANA
Yenişehirli çiftçiler, dağlık arazilerde son yıllara kadar arpa ve buğday yetiştirdikleri tarlalarına ceviz fidanları dikiyor. Son 15 yılda ilçede 4 bin 620 dekar alanda toplam 45 bin 950 adet ceviz fidanı dikildi. Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, tüketim talebinin artması ve devlet teşviklerinin bu etkenlerin başını çektiğini belirttiler. Yetkililer, 2003 yılında ceviz bahçesi oluşturanlara teşvik verilmeye başlandığını kaydettiler.
KURSLAR VERİLDİ
Yetkililer, “Şili, ABD ve Ukrayna, İran ve Özbekistan’dan ceviz ithalatı yapılıyor. Çünkü son yıllarda tatlı sanayindeki üretim artışı ve toplumda ceviz tüketimi bilinci oluştu. Bunun üzerine sertifikalı ceviz fidanı diken çiftçiye dönüm başına 100 TL teşvik verilmeye başlandı. Yanı sıra müdürlüğümüz tarafından köylerde çiftçilere ceviz yetiştiriciliğine yönelmeleri konusunda kurslar verildi” dediler.
Yenişehir’de ‘çetnır’ ve ‘pedro’ cinsi ithal fidanların tutulduğunu anlatan yetkililer, “Yerli ceviz ağaçları mart ayında çiçek açıyor ve bu yüzden don olaylarından etkileniyor. İthal ceviz cinsleri ise 3 hafta sonra çiçek açması sayesinde olumsuz hava koşullarından etkilenmiyor” diye konuştular.
DEPOLANMASI KOLAY
Akbıyık Mahallesi’nden Mahir Tuna adlı ceviz yetiştiricisi de, arpa ve buğday ektiği 30 dönümlük arazisinin 15 dönümüne ithal ceviz fidanları diktiğini, kabuklu cevizin kilosunu 20 TL’ye, kabuksuz cevizin kilosunu ise 40 TL’ye sattığını söyledi. Tuna, cevizin bakımının ve depolanmasının kolay olduğunu, pazar sorunu ise yaşamadıklarını kaydetti.