Cern’de büyük arıza

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın iki yıl aradan sonra yeniden çalıştırılması teknik bir sorun nedeniyle gecikiyor.

Cern’de büyük arıza

Uzmanlar, çarpıştırıcının dev elektromıknatıslarının kısa devre yaptığını, sorunun giderilmesinin günler hatta haftalar alabileceğini açıkladı.

‘Tanrı parçacığı’ olarak da nitelendirilen ‘Higgs Bozonu’nu keşfeden Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) fizikçileri, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider) yeniden çalıştırıldıktan sonra protonları daha yüksek enerjiyle çarpıştıracak.

Çarpışmadan önce proton ışınlarının, 27 kilometrelik bir halka şeklinde tasarlanan tünelde, her iki yönde hiçbir engele takılmadan hareket edebilmesi gerekiyor.

CERN’de yapılan deneyler sonucunda Mart 2013’te uzmanlar, evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık ‘Higgs Bozonu’nu bulduklarını açıklamıştı.

Protonların bu hafta içinde hareket ettirilmesi bekleniyordu, ancak yaşanan kısa devrenin ardından planların gözden geçirilmesi kararı alındı.

TAMİRİ UZUN ZAMAN ALABİLİR

CERN yetkilileri sorunu iyi anladıklarını ancak mıknatısların 273 dereceye yaklaşan sıcaklıklara kadar soğutulması nedeniyle tamirin uzun zaman alabileceğini söyledi. 

Açıklamada, arızalı mıknatısın ısıtılıp tekrar soğutulmasının gerekebileceği vurgulandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X