Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Savaşı’nda en fazla şehit veren Bursa’nın adını 100 yıl sonra yeniden tarih sahnesinin ön sıralarına çıkardı. Çanakkale Savaşı sırasında Bursa Seyyar Jandarma Taburu tarafından inşa edilen anıt ve şehitliğin ecdada yakışır hale getirilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Garnizon Komutanlığı işbirliğiyle yapılan çalışmalar tamamlandı.
Çalışmalar kapsamında, sismik çalışmayla tespit edilen mezarların yeri ortaya çıkarıldı. Tescilli mevcut şehitlik alanının orijinal hali korunarak, şehitliğin etrafında dairesel olarak gezinti yapılabilecek şekilde yürüyüş yolu yapıldı ve şehitliğin etrafını çevirecek olan duvar limra taşı ile kaplanarak özgün hale getirildi. Mevcut şehitlikte bulunan top mermisi kule anıtın aslına uygun olarak rekonstrüksiyonu yapılarak gerçeğiyle uyumlu olarak restitüsyonu sağlandı.
Bursalı kahramanların yattığı şehitlik, 50 bin mevsimlik çiçekle renklendirildi, bin 500 çalı grubu bitki ile 45 fıstık çamı dikildi. Yürüyüş yolu, Afyonkarahisar’dan getirilen ve her biri 70 kilogram olan bin 100 travertenden, duvarları ise Antalya’dan getirilen taşlardan inşa edilen şehitliğe, Miralay Mustafa Kemal’in birliği ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafı da konuldu. Büyükşehir Belediyesi’nce ecdada yakışır hale getirilen şehitlik, 100 otobüsle Bursa’dan gelen 5 bini aşkın davetlinin katılımıyla duygu yüklü bir törenle ziyarete açıldı.
BİR ASIR SONRA TARİHİ GÜN
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bir asır sonra da olsa Bursalılar olarak bu tablonun oluşturulmasıyla tarihi bir gün yaşandığını belirterek, “Çanakkale dünya tarihinin dönüm noktalarından biri. Bu zafer dünya tarihine altın harflerle yazıldı. Bu savaşta 300 bine yakın şehit oldu. En çok şehit veren il Bursa oldu. Bu onur ve şeref Bursa’mıza ait. Bursa Seyyar Jandarma Taburu karargahı da Yüzbaşı Hasan Tahsin komutasında, askerlerimiz burada savaştı ve şehit düştü. Bir asır sonra da olsa Bursalı şehitlerimizi yad etmek ve onlara vefa borcumuzu ödemek için şehitliği yeniden düzenledik” diye konuştu.
1915’LERDEKİ HESAPLAR HALA YAPILIYOR
Törene katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da “Eğer bugün bu bayrak özgürce dalgalanabiliyorsa, özgürce dünyaya meydan okuyabiliyorsak, o günkü şehit, gazi komutanlarımızın hatıralarını asla unutmamamız gerek” dedi.
KIYAMETE KADAR YAŞAYACAK
Vali Münir Karaloğlu ise “Şehitler, vurulup toprağa düştüklerinde değil, unutulduklarında ölürler. Şehitlerimizin ölmediğini ve kıyamete kadar ölmeyeceklerini, onları unutmayarak, şehitliğimizi yeniden inşa ederek gösterdik. Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza ve çalışma arkadaşlarımıza şükranlarımı arz ediyorum” dedi.
Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık da Bursa Seyyar Jandarma Taburu ve Gelibolu Seyyar Jandarma taburlarının karargâh olarak kullandıkları şehitliğin bulunduğu alan hakkında bilgiler verdi.