Çamur yakma tesisi kurulacak

Bursa’nın doğu bölgesindeki sanayi bölgelerinde arıtmayla ortaya çıkan çamurları bertaraf edecek bir tesis ile Barakfakih Sanayi Bölgesi’ndeki yağmur suyu problemini çözecek kollektör hattı yapılacak. Bunlarla ilgili sözleşme dün imzalandı.

Çamur yakma tesisi kurulacak

ASLIHAN AYDIN

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Altıparmak Hizmet Binası’nda düzenlenen törende konuşan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Akça, arıtmayla birlikte her şeyin bittiğini sandıklarını ifade ederek, “Fakat sonra karşımıza çamur diye bir problem çıktı” dedi. Arıtmadan çıkan çamurun bertaraf edilmesi için Gürsu’da arıtma tesisinin yanına bir tesis yapılacağını kaydeden Akça, ekim ayında projenin hayata geçirilmesinin planlandığını vurguladı.

KOKU ORTADAN KALKACAK

Kooperatif yönetimine başkanlık eden Vali Münir Karaloğlu da, çamur bertaraf tesisinin 5 milyon 600 bin, Ankara yoluna yapılacak kollektör hattının da 670 bin liralık yatırımla hayata geçirileceğini açıkladı. Kooperatifin, kentin doğusundaki sanayi bölgelerinden çıkan atıkların bertaraf edilmesi için kurulduğunu anımsatan Karaloğlu, “Arıtmadan çıkardığınız çamuru ortadan kaldırmıyorsanız, bir yerde depoluyorsanız, arıtmayı tamamen yapmıyorsunuzdur. Ürettiğiniz çamuru kaldırırsanız kokuyu da önlemiş olursunuz” diye konuştu. Karaloğlu, tesisin sadece sanayi değil evsel atıklar için de kullanıldığının altını çizdi.

NİLÜFER TEMİZ AKACAK SÖZÜ

Kentin doğusunda ciddi bir çevre sorunu olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, “Nilüfer çayının durumu ortada. Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte bir sözümüz var. Nilüfer çayını temiz akıtacağız. Burada insanlar yeniden balık tutacaklar diye söz verdik. Bunun gereğini de yapmak lazım. Geçen yıl 9 milyon dolar yatırım yaparak tesisin kapasitesini artırdık. İnşaat tamamlandı testler başladı. Arıtma tesisimizin kapasitesi yüzde 100 büyümüş oldu” dedi. Kapasite artırımı ile birlikte arıtma ile ilgili bir sorun kalmadığını dile getiren Karaloğlu, arıtmadan çıkan çamurla ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışma yapmadıklarını hatırlattı. Projenin Bursa’da üretilen yerli bir teknoloji olduğunu dile getiren Karaloğlu, “Örneğin 100 ton çamurdan 4 ton kül çıkacak. Kentimiz, Yeşil Çevre ve Nilüfer Çayı için de çok önemli bir yatırım” diye konuştu. 

YOLU KAZMADAN YATAY SONDAJLA

Vali Münir Karaloğlu, Barakfakih Sanayi Bölgesi’nde çok ciddi bir yağmur suyu problemi olduğunu belirterek, “Her yağmur yağdığında bölgeyi su basıyor. Bu problemi çözecek, Ankara yolunu hiç kazmadan yatay sondajla geçecek yeni bir projemiz var” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X