Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) politika faiz oranlarını yükseltmesi ile iç ve dış dengesi zayıf düşmüş ekonomilerin, istikrarı sağlamakta zorlanacaklarına işaret edilen bültende, IMF’nin de bu noktada benzer uyarılarda bulunduğu hatırlatıldı. Söz konusu risklerin ekonomideki belirsizliği artırdığı ifade edilen bültende, ‘Yüzde 3 civarında seyreden büyüme hızındaki yetersizliğin işsizliği daha da artırabileceği, kaygı yaratan bir diğer husustur. Ancak hükümetin şimdiye kadar bütçe dengesini bozucu hamlelerden kaçınmış olması ve mali disipline bağlı kalması ekonomi için çok önemli bir avantaj sağlıyor’ denildi.
OTOMOTİVDE YÜZDE 10 PAZAR KAYBI
Sözkonusu büştende iş bırakma eylemlerinin üretimi ve ihracatı kesintiye uğrattığına vurgu yapıldı. Ekonomi bülteninde, ‘Mayıs ayında otomotiv üretimi yüzde 13 azalırken, otomobil üretimindeki kayıp da 15 bin aracı bulmuştur. Mayısta yaklaşık 25 bin araç ihraç edilememiş, otomotiv ihracatı yıllık bazda yüzde 28, aylık bazda yüzde 30 azalmıştır. Ayrıca, eylemler nedeniyle duran üretim, ithal otomobillerin nisan ayında yüzde 72 olan pazar payını yüzde 80’lik rekora taşımıştır. Otomotiv sektöründe ağır vasıtalar dahil toplam pazar kaybı yüzde 10’a çıkmıştır” ifadelerine yer verildi.
MB İSTİKRARDAN VAZGEÇMİŞ
Türkiye’nin ihracatta zorlandığı kaydedilen açıklamada, bunda dolar/euro paritesindeki değişimin etkili olduğu belirtildi. Merkez Bankası’nın (MB) uyguladığı sıkı para politikasına rağmen, 2015 yılı için beklenen enflasyon oranının yüzde 6,9’a çıkarıldığı hatırlatılan açıklamada, ‘Merkez Bankası buna gerekçe olarak, tarım ürünleri fiyatlarındaki düşüşe rağmen çekirdek enflasyonun istenilen oranda düşmemesini göstermektedir. Çekirdek enflasyondaki yükselişi ise döviz kurlarındaki yükselişe bağlamaktadır. Döviz kuru artışlarını neden engelleyemediği konusunda net değildir. Adeta örtük olarak hedef haline getirdiği finansal istikrardan vazgeçmiş gibidir” denildi.