Ömer BİLİK
2016 yılında başlanan projenin ikinci yılında, BESAŞ’ın yeni ürünü karabuğdaylı ekmek de lezzet testinden geçti.
Büyükşehir Belediyesi tarafından, üreticiye tohum verilerek üretilen karabuğdayın (greçka) hasadı yapıldı. Mudanya’nın Çayönü Mahallesi’ndeki tarlalarda gerçekleştirilen hasadın yanı sıra BESAŞ tarafından üretilen karabuğdaylı ekmeğin tanıtımı da yapıldı.
Karabuğday hakkında bilgiler de veren BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, “Geçtiğimiz yıl, bu özel ürünü değerlendirmek için bir proje başlattık. Büyükşehir Belediyesi ve BESAŞ işbirliğiyle, karabuğdayın Bursa’da üretiminin başlatılması ve yaygınlaştırılması amacıyla başlattığımız projenin ikinci yılındayız” dedi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticiye ücretsiz dağıtılan tohumlardan elde edilen ürünlerin, BESAŞ tarafından satın alınmasıyla üreticinin kâr sağladığını anlatan Bektaş, “Proje bu yıl 10 kat arttırılarak, yaklaşık bin kilogram tohum, 195 üreticiye dağıtıldı. Örnek hasadı Çayönü’nde gerçekleştiriyoruz. Elde ettiğimiz ürünü BESAŞ tesislerimizde ekmeğe çevirdik. Aynı zamanda onun tanıtımını da gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Projenin devam edeceğini belirten Bektaş, yakın zamanda da karabuğday bulguru ve karabuğday ununu, ar-ge çalışmalarının ardından sofralara sunacaklarını kaydetti.
100-150 TON ÜRÜN BEKLENİYOR…
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yetişkan Keskin de Büyüşehir Belediyesi’nin bitkisel ve hayvansal üretimi desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, “Karabuğday tohum desteği çalışması kapsamında Bursa’da 2016 yılında ilk kez 1 ton karabuğday tohumu dağıtarak kentimize bu bitkiyi kazandırmış olduk. Bu kez ikinci yılında da 9,5 ton karabuğday tohumu verildi. Yaklaşık 100-150 ton kadar ürün hasadı bekliyoruz” dedi.
Keskin, karabuğdayın ekonomik değerinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin de kâr edebileceği bir projenin gerçekleştirildiğini ifade etti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Hacı Dursun Yıldız ise Büyükşehir Belediyesi’nin tohumunu temin ettiği projenin daha da yaygınlaşması dileğinde bulundu. Yıldız, karabuğdayın glütensiz ve sağlığa faydalı olmasının yanı sıra arıcılık ve bal yetiştiriciliğine de katkısı olan, aynı zamanda fazla bakıma da gerek duymayan bir bitki olduğunu anlattı.
YOĞUN TALEP…
Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner ise, “Geçen yıl köyümüze 10 dönümlük bir araziye ekim için tohum verildi. Bursa’da en randımanlı buğday bu köyde yetişti. Bu dönem 150 dönüme çıkarıldı ve şu anda onun hasadını yapıyoruz. Verimimiz güzel, yaklaşık 150 kilogram civarında verim var.
Bu da karabuğday için güzel bir verim. İleriki yıllarda bunun ekimi devam edecek ve çevre köylerde de talep oldukça yoğun” diyerek, ürünün pazarlanması noktasında da kolaylık olduğunu ve bu gelişmelerin üreticiyi mutlu ettiğini sözlerine ekledi.