Bütün ile hizmet vermeye başlayan Büyükşehir Belediyesi’nde özellikle ulaşım ve itfaiye hizmetlerinde telsiz haberleşmesi çok daha büyük bir önem kazandı. Bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak telsiz haberleşmesi konusunda köklü bir değişim gerçekleştirilerek, mevcut VHF analog telsiz altyapısı kullanımdan kaldırılarak, Türkiye’nin hatta dünyanın en gelişmiş telsiz sistemi olan TETRA sayısal telsiz sistemine geçildi.
Yeni sistemle Bursa ilinin nüfus dağılımına bakılarak yüzde 90’lık bir bölümünü kapsama alanına alınırken, kalan yüzde 10’luk bölümü ise 2016 yılı programına dâhil edildi. Çalışmalar tamamlandığında Mustafakemalpaşa’dan İznik’e, Orhangazi’den Büyükorhan’a kadar tümleşik ve kesintisiz haberleşme sağlanmış ve birimler arası koordinasyon noksansız işlemiş olacak.
Telsiz sisteminin getirmiş olduğu avantajlar arasında kapsama alanının yanı sıra tüm cihazların içinde bulunan GPS cihazı ile araçlar ve personelin anlık takibi de istenildiğinde yapılabilirken, sınırsız konuşma grubu oluşturup bu gruplardaki tüm telsizlerin görüşme kayıtları tutulabiliyor. Görüşme kayıtları sayesinde hem itfaiye birimlerinin olaylara müdahale hızları incelenebiliyor, hem de zabıta ve ulaşım birimlerinin çalışmaları takip edilebiliyor.
Sayısal telsizlerle artık hışırtılı ve kalitesiz haberleşmenin yerine ergonomik yapısı ve yüksek ses kalitesi ile cep telefonunu aratmayan standartlar yakalandı. Hatta bunlarla birlikte Büyükşehir Belediyesi telefon santraline entegre edilen telsizler ile personel tüm il sınırlarında telsizlerini cep telefonu gibi kullanabiliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde 2016 başlangıcı itibariyle 20 sabit,118 araç ve 369 adet el telsizi olmak üzere 507 adet terminal kullanılıyor.