Maliye Bakanlığı, 2015 yılı temmuz ve ağustos ayları ile ocak-ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, ağustosta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 artarak 42,8 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 17,2 yükselerek 37,5 milyar lira olarak gerçekleşti.
Ocak-ağustos döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artışla 320,4 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 11,8 artışla 319,7 milyar lira oldu.
Temmuz ayı bütçe uygulama sonuçları da bugün açıklandı. Temmuzda merkezi yönetim bütçesi 5,4 milyar lira açık verdi. Söz konusu ayda, geçen yılın aynı ayına göre bütçe gelirleri yüzde 15,6 artarak 40,1 milyar lira,bütçe giderleri ise yüzde 13,8 artışla 45,5 milyar lira oldu.
“Bütçe performansı oldukça iyi”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, şu ana kadarki bütçe performansının hem geçen yıla, hem de hedeflere göre oldukça iyi gittiğini belirterek, “Bütçedeki güçlü performans, haziran ayında gerçekleşen genel seçimlere, Orta Vadeli Programa (OVP) göre daha düşük gerçekleşen büyümeye, bölgedeki jeopolitik gerginliklere, finansal piyasalardaki dalgalanmalara ve siyasi belirsizliğe rağmen elde edilmiştir” dedi.
Şimşek,Temmuz-ağustos aylarında bütçenin güçlü performansını sürdürmeye devam ettiğini ifade eden Şimşek, bütçenin ocak-ağustos döneminde 639 milyon lira fazla verdiğini kaydetti. Şimşek, böylece yılın ilk yarısında verilen bütçe fazlasının yaz sonu itibarıyla korunduğuna dikkati çekerek, “Bütçe performansı şimdiye kadar hem geçen yıla hem de hedeflere göre oldukça iyi gitmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
Geçen yılın ilk 8 ayında bütçenin 2,7 milyar lira açık verdiğini anımsatan Şimşek, bu yıl için öngörülen bütçe açığının 21 milyar lira olduğu göz önüne alındığında 2015’in 8 ayındaki bütçe fazlasının cesaret verici olduğunun altını çizdi. Şimşek, şunları kaydetti:
“2015 yılı ocak-ağustos döneminde bütçe gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artarken, bütçe giderlerinin artış oranı yüzde 11,8 olarak gerçekleşmiştir. Bütçedeki güçlü performans, haziran ayında gerçekleşen genel seçimlere, OVP’ye göre daha düşük gerçekleşen büyümeye, bölgedeki jeopolitik gerginliklere, finansal piyasalardaki dalgalanmalara ve siyasi belirsizliğe rağmen elde edilmiştir.
Yılın ilk 8 ayındaki güçlü performansa rağmen bütçe disiplinini korumaya devam etmeliyiz. Zira bütçe, Türkiye’nin kısa vadede tek çıpasıdır ve küresel ekonomi Fed ve Çin şokları ile karşı karşıya kalabilir.
Son olarak, cari açık ve enflasyonla mücadele etmek, büyüme performansını yükseltmek ve daha da önemlisi dış şoklara karşı dirençli olmak için mali disiplin olmazsa olmazdır.”