Yılmaz, yazısında şu bilgileri verdi:
Bursa eğitimine hizmete dersaneden başlayıp Sınav Koleji’ni kazandırdı, ama Gıyasettin Bingöl 2004’te hayal ettiği üniversiteyi armağan etme aşamasına geldi.
Birlikte…
Mudanya Yolu üzerinde, Çağrışan Köyü sırtlarında inşaatı son aşamaya gelen Mudanya Üniversitesi binasını gezerken etkilendik.
Baştan söyleşelim…
Bursa’nın üçüncü üniversitesi ormana da, doğaya da zarar vermiyor.
Hatta…
Kıyısında olduğu ormandaki ağaçların zarar görmemesi için 183 adet fore kazık maliyeti 5 milyon lirayı bulmuş.
Mimar Hasan Sözüneri’nin projesini, Necati Şahin’in inşaatını yaptığı doğa dostu binanın dış cephesinde boya yok, doğayla uyumlu taş kullanılmış.
Yoldan bakılınca bina 2-3 katlı görünse de, Mudanya Üniversitesi 3 ana binası 3’ü yeraltında 7’şer kat. Her binanın üzerinde dev cam piramid olduğu için güneş ışığı almayan nokta yok.
Önümüzdeki yıl öğrenci almayı planlayan Bursa’nın en yeni üniversitesi başlangıçta 3 fakülte, 1 Meslek Yüksek Okulu ve 1 de Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile yaklaşık 4 bin öğrenciye kapılarını açacak.
Binayı gezdirirken…
Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl, eğitimci olarak Mudanya Üniversitesi’ni nasıl planladığını anlattı:
“Dünyada birçok üniversite gezdim. Mimarisi, müfredatı, sistemi üzerinde ciddi çalışmalar yaptık. Dünya ortalamasını göz önüne aldık.”
Şunu vurguladı:
“Tek amacımız, Bursa’mıza dünya üniversitesi kazandırmak.”
Hedefi şu:
“En yeni sistemle eğitimin yüzde 100 İngilizce olması, çalışanların bile İngilizce konuşmasını hedefliyoruz.”
Öğretim üyesi kadrosu için de şu bilgiyi verdi:
“Öğretim üyesi için henüz duyuru yapmadık, ama yüzlerce Hoca başvurusu var. Özellikle Anadolu’daki Hoca’lar Bursa’da yaşamak istiyorlar. Yurt dışına çıkanlardan da dönmek isteyenler var.”
Şunun altını çizdi:
“Üniversitemiz ormanın kıyısında. Deniz ve hava yoluyla otoyola yakın.”
Kampusta öğrenci yurdu da planlanıyor
Bursa’nın iki kamu üniversitesi var. Mudanya Üniversitesi kentin üçüncü üniversitesi olması yanında, ilk vakıf üniversitesi özelliği de kazanacak.
Çağrışan Köyü yamaçlarında 40 bin metrekarelik alana kurulu Mudanya Üniversitesi Kampusu arazisi, ileride ihtiyaç olduğunda yeni fakülte binalarıyla genişlemeye de uygun.
Yine…
Kampus alanında bir de öğrenci yurdu planlanıyor.
Dünyanın yeni üniversite formatı: Fakülte sayısı az, alt bölümler çok!
Bir yandan… Mudanya Üniversitesi’nin mimarisi özel teknolojik binalarını gezerken, Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Gıyasettin Bingöl’e eğitimin nasıl olacağını sorduk.
Şu bilgileri verdi:
“3 fakülteyle başlıyoruz. Onlar da Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık-Tasarım Fakültesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi olacak.”
Üzerinde durduğu şu:
“Dünyada yeni bir üniversite formatı var. Bu formatta fakülte sayıları az, ama alt bölümler çok. Biz de Mudanya Üniversitesi’ni alt bölümleri çok eğitim kurumu olarak planladık.”
Bir düşüncesi de şu:
“Fakültelerdeki tüm bölümlerin yüzde 20’si tam burslu, yüzde 30’u yarı yarıya burslu ve kalan yüzde 50’si de ücretli olacak.”
Sürprizi açıkladı:
“İlk yıl Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği’ni ilk tercih yapan öğrenciler yüzde 100 burslu olacak.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Doğa dostu dediğiniz yer, bir kaç yıl önce çam ormanlarından oluşan bir doğal alandı. Bu ormanlar büyük bir yangın sonucu yok oldu…
Hayırlı uğurlu oldun
Hayırlı olsun.. İng.eğitim çok iyi oşmuş Bursa için ihtiyaçtı ,günümüz dünyasında tek dil bile yetmiyor..Tekrar hsyırlı olsunn .
Hangi bölümler olacak acaba??
ÜNİVERSİTE ile birlikte mutlaka kampüs içinde kız ve erkek yurduda yapılırsa çok iyi olur
Neden %100 ingilizce eğitim? Biz İngiltere’nin ya da Amerika’nın sömürgesi miyiz? %30’dan fazla İngilizce eğitim sizin sömürgeciliği kabul ettiğiniz anlamına gelir.
Belli iyi planlanara yapılmış güzel bir üniversite önemli olan egitim kalitesi dünyada geçerli iyi bir egitim yapısı olmalı artık heryer üniversite folu farklılık olarak iyi bir egitim dünya Avrupa geçerli sayılacak bir egitim
Çok iyi oldu. 2 üniversite yetmiyor ve yakışmıyor açıkçası. Hayırlı olsun.
Ay çok sevindim inşallah birdaha seneye bilgisayar münedisliği torunum gelir makine müğendisliği varmı
Ben de çok sevinmiştim ama en sonunda %50 sinin ücretli olacağı yazıyor. Neden tam anlamı ile Uludağ üniversitesi gibi ücretsiz olmuyor.
ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN YOLUNUZ AÇIK OLSUN İNŞALLAH
Önce hak yememek lazım
Süpersiniz Allah razı olsun inşallah seneye kızımı naklinide Bilecik’ten buraya alırız hayırlı uğurlu olsun