Bursa’ya yeni Teknopark projesi

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve ekibinin önemli projelerini köşesine taşıdı…

Bursa’ya yeni Teknopark projesi

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

İlimizin ikinci devlet üniversitesi olarak eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Bursa Teknik Üniversitesi kuruluşunun ardından 12 bin öğrenciye ulaştı.

Dün sabah Olay Medya yazar ve yöneticileriyle BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve ekibinin konuğuyduk.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ile Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın da katıldığı o buluşmada, üniversitenin geldiği son nokta hakkında önemli bilgiler aldık.

Adı her ne kadar teknik üniversite olsa da BTÜ’nün sosyal bilimler, toplum bilimleri, uluslararası ilişkiler alanında da iddialı olduğuna bir kez daha şahit olduk.

Prof. Dr. Çağlar, “Sanayiyi güçlendiren sanayiden güç alan bir üniversite” olmak istediklerini ve bu amaçla sanayicilerle iç içe olduklarını vurguladı. Sorun Çözme Pazarlarını buna örnek gösterdi.

BTÜ Bursa ile de sınırlı kalmak istemiyor.

Bugün için 578 personel, bin 113’ü 91 farklı ülkeden olmak üzere 12 bin 133 öğrenci sayısına ulaşılmış. Rektör Çağlar, Balkanlar’da, Kuzey Makedonya’da bir fakülte açmayı planlıyor. Ayrıca, Balkan Araştırmaları Merkezi’ni de kuracaklarını söyledi.

Teknik üniversite olmalarına rağmen şehre dokunan projeler de yapmak istediklerini dile getiren Çağlar, bu amaçla Yıldırım Belediyesi işbirliğinde Alev Alatlı Kültür ve Sanat Merkezi’nde her cuma günü alanında uzman isimlerin konferanslarının gerçekleşeceğini de anlattı. Ayrıca, her yıl düzenlenen BTÜ konuşmaları da yarın Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısının katılımıyla başlıyor. Cuma günü ise akademik yıl açılış töreni var. Buraya da, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün konuşmacı olarak katılacak.

Çağlar BTÜ’yü dışa da açmak istediklerini vurguladı ve şunları söyledi:

“BTÜ’yü Paris’te, Berlin’de, Avrupa’da görünür kılmak istiyoruz. Üniversitemizin yurtdışından da bilinip tanınması için uğraşıyoruz. Bu amaçla Paris’te verimli bir toplantıya katıldık. Avrupa Üniversiteler Birliği’ne üyelik başvurumuzu yaptık. Robot teknolojileri konusunda öne çıkan Singapur, Çin, Japonya ve Güney Kore üniversiteleri ile temas kurduk. Uluslararası ilişkilere daha çok odaklanmak istiyoruz.”

BTÜ lisans öğrencileri kadar doktora öğrencilerine de önem veriyor. Oranı artırma konusunda da gayretleri var. TÜBİTAK’a sundukları AR-GE projeleri de bir önceki yıla göre 2.4 kat artmış. TEKNOFEST’te önemli dereceler alınmış. Erasmus ve KA171’de Türkiye ikincisi olunmuş. BTÜ’lü 7 akademisyen de alanında dünyanın en iyileri arasına girmiş.

 

Teknik Üniversiteler Birliği kuruldu BTÜ Vakfı sırada

Prof. Dr. Çağlar’ın verdiği başka bir bilgiye göre de; BTÜ’nün öncülük ettiği Türkiye Teknik Üniversiteler Birliği’nin kuruluşu tamamlanmış.

Birliğin resmi kuruluş açıklaması YÖK Başkanı’nın katılımıyla önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Birliğin dönem başkanlığını da İTÜ üstlenmiş.

Rektör Çağlar’ın sonraki hedefi ise Bursa Teknik Üniversitesi Vakfı’nın kurulması. Bu konuda da mesafe alınmış. Üniversite öğrencilerini kampüs içinde barındıracak bin 250 yataklı kız, bin yataklı erkek öğrenci yurdu inşaatlarının da sürdüğünü açıkladı. Yapay zeka dersinin zorunlu olduğu üniversitede, yaşayan kampüs hedefine ulaşmak için de çalışmaların yapıldığını görmek sevindirici.

BTÜ’nün bir hedefi daha var.

Rektör Hoca, içinde 100 firmanın yer alacağı 10 bin metrekare kapalı alanlı yeni bir teknopark çalışmalarının bulunduğunu da ekledi. Bunu da Bursa için önemsiyoruz. Sanayinin yoğun kümelendiği kentimiz için BTÜ’nün bunu benimsemesinin biz de altını çiziyoruz.

Bunun şehrimize faydaları yıllar sonra görülecektir.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X