Türkiye’deki en ucuz ekmeğin Kestel’de olduğuna değinen Başkan Önder Tanır, “Ekmek konusu bizim aslında son dönemde en çok konuştuğumuz konulardan bir tanesi. Artık iddiayla söyleyebiliyoruz Türkiye’nin en ucuz ekmeğini biz Kestel’de hemşehrilerimize sunuyoruz. Bu bir sosyal proje aslında. Yani işin ekonomik boyutuna baktığınız zaman maliyetinin çok çok altında sübvanse ettiğimiz bir uygulamamız. Zaman zaman hemşehrilerimiz bununla alakalı ufak, tefek serzenişlerde bulunsa da 400 gram ekmeği biz 1 liradan hemşehrilerimize ulaştırmaya gayret ediyoruz. Dediğim gibi Türkiye’nin en ucuz ekmeği… Bir taraftan da fırıncı esnafımız var. Bunların da mağdur olmaması, ticaretlerinin sıkıntıya girmemesi için belli sayılarda tuttuğumuz, 5 bin 5.500 arasında tuttuğumuz bir sayı. Değişik ilçelerden hemşehrilerimizin de gelip ilçemizden ekmek aldığını gözlemliyoruz” dedi.
“Her zaman yanlarında olmaya çalışıyoruz”
“Pandemi malum iki seneye yaklaşıyor, inşallah son aylarını yaşıyoruz diyelim yazla birlikte çok daha sağlıklı günlerde buluşuruz. Özellikle pandeminin ilk başlangıcından başlamak üzere esnaf arkadaşlarımız başta tüm hemşehrilerimizin ekonomik olarak kapanmadan kaynaklı işle alakalı sıkıntılardan kaynaklı birtakım problemleri ortaya çıktı” açıklamasını yapan Tanır, “Burada arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz istişare neticesinde süratle bir çalışmayı başlattık. Aslında düzenli bir çalışmamız vardı. Burada 3 bine yakın ilçede yaşayan hemşehrimizin başta elektrik faturası olmak üzere su faturası ödeme güçlüğü çeken hemşehrilerimizin faturalarını ödedik. 30’a yakın üzülerek söylüyorum esnaf arkadaşımızın elektriğinin kesik olduğunu görmüş olduk o tarihte bunlar bu yapmış olduğumuz çalışma ile tekrar elektriğe kavuştular. Düzenli olarak yaklaşık yine iki binin üzerinde ailemize ve bu dükkanını kapatmak durumunda kalan esnaf arkadaşlarımıza gıda kolisi şekliyle bu desteğimiz devam etti. Genel manada rutin olarak şu anda yaklaşık 250’ye yaklaştı her ay market kartı dediğimiz sosyal kart üzerinden düzenli olarak destek verdiğimiz aileler var. Yine son dönemde Kestel bir arada şekliyle bir projemiz tekrar hayatta. Vatandaşlarımızın yine her hâlükârda sosyal, ekonomik açıdan sıkıntıya düştüğü noktalarda bize müracaatları ve akabinde dediğim gibi inceleme süreci yine her zaman olduğu gibi yanlarında olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Acı reçetede son durum ne?
Trafik Master Planı ve Tek Yön Uygulaması hakkında bilgi veren Başkan Tanır, “Bu dönemin aslında tırnak içinde kullanayım acı reçete diye daha evvel değişik ortamlarda da kullandım bunu reçetelerinden bir tanesi. Radikal bir proje ama doğduğum, büyüdüğüm ilçeme vazife olarak gördüğüm konulardan bir tanesi. Alışkanlıkları değiştirmek malum zor. Genel manada baktığınız zaman bir işleyen trafik var lakin bir an önce önlem alınması gerekiyor ki sorun büyümeden, kalıcı hale gelmeden bizler yerel yöneticiler olarak bir vazife olarak gördük ve bir master plan ortaya koyduk. Genel manada yayaların öncelikli olduğu bir plan bu Kestel trafik master planı. Birkaç tane ana arterimizde tek yönü öngören ve şu an uygulamasını bitirdiğimiz yaklaşık bir, bir buçuk senedir de kullanmaya başladığımız bir düzenleme. Nasip olursa büyük oranda oturdu çok az hemşehrilerimizin eski alışkanlıklarından vazgeçme noktasında ısrar etmeleri diyelim buna halen zabıta ekibi arkadaşlarımız uyarılarına devam ediyorlar, emniyetteki arkadaşlarımız ortak çalışmalar neticesinde yüzde 90’lar seviyesinde tek yön hadisesi oturdu. Nasip olursa yanlış parklanmalarla alakalı ufak tefek yine maalesef bu konuda kurallara uymayan hemşehrilerimiz var. Onları ikaz ediyoruz. Parklanmayla alakalı hemen belediyemizin önünde bir meydan projemiz var. 3. büyük otopark projemiz olacak ilçemizde. Bunun da katkısıyla bu yanlış parklanmanın da ortadan kalkması bu ortaya koymuş olduğumuz master trafik planının Kestel’e neler kazandırdığını aslında hemşehrilerimiz bu plana gerçek manada uyulup, hayata geçmesiyle görecekler. Bu konuda biz istişarelerimizi yaptık, profesyonellerden destek aldık ve bu projeyi hayata geçirdik. Dediğim gibi son ince rötuşlar diyebileceğimiz tarzdaki çalışmalar neticesinde çok daha rahat bir Kestel’le karşı karşıya kalacağız” dedi.
Kestel’de yaz sonunda yeni meydana merhaba!
Önder Tanır, “Trafik master planı çerçevesinde bunun bir parçası bu meydan düzenlemesi. Daha doğrusu kent meydanı meydan altı otopark çalışması. Şimdi belediyemiz orada biliyorsunuz, kaymakamlık binamız başta olmak üzere resmi dairelerimizin önemli bir kısmı, ticaret, bankalar, hayatın aslında akışının çok büyük bir kısmının geçtiği küçük bir alandan bahsediyoruz. Bu alanın bu otoparkla desteklenmesi, hem kısa hem de uzun vadede kesinlikle şart. Dedik ki seçim döneminde hemşehrilerimize bu bizim en önemli projelerimizden bir tanesi olacak hatta bu dönemin en önemli projesi ve uzun kovid öncesinden başlayan belki çok daha önceleri hayata geçecekti, kovidle beraber tabii ki bir miktar süre uzadı. Uludağ Üniversite’mizle bir protokol, onlarla bir çalışma, diğer örnekleri harmanlayıp Kestel ölçeğinde en güzel projeyi ortaya koyduk. Şu an ne aşamadayız hafriyat çalışmaları bitti, temelin ilk kısmı geçtiğimiz birkaç gün içerisinde atıldı, nasip olursa yerin altında iki kat inşaatından oluşuyor. Üstü tüm sosyal, sanatsal, kültürel faaliyetlerimizi yapabileceğimiz bir düzlemden oluşacak. Aynı zamanda 12 bin metrekare toplam inşaat alanından bahsediyoruz Kestel için. Allah göstermesin zor zamanlarda, afet durumunda profesyonel bir sığınak olarak da hizmet vermiş olacak Kestel’imize. Yaz sonu gibi seneye bu zamanlara inşallah kalmaz diye düşünüyoruz, bu yazın sonu gibi, sonbahar gibi hemşehrilerimizin hizmetine açmayı umut ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Yıkılmayı bekleyen 500’e yakın kaçak yapı stoğu var”
Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, sözlerini şöyle tamamladı:
“Geçmiş yıllara göre 2018 yani bizim göreve geldiğimiz dönemlerden önce de kaçakla mücadele var lakin biz bunu biraz daha fazla etkinleştirdik. Geldiğimizde gerek kendi meclisimizde, grubumuzda gerekse ilçe meclisinde grubu olan tüm partilerle yapmış olduğumuz istişarede bunu çok daha etkin bir tarzda sürdüreceğimizin kararını almıştık. Geçtiğimiz, yaklaşık üç yıla yaklaşıyoruz göreve geldiğimiz günden bugüne, 120’ye yakın kaçak yapıyı biz ortadan kaldırmış olduk. Bu mücadelemiz aynı kararlılıkla devam edecek. Şöyle bakıyoruz olaya Uludağ bir sıradağ, önemli bir kısmı Kestel. Yani muhteşem bir doğa, yeşili ile suyuyla, toprağıyla her şekilde muhteşem bir ortam var. Genel manada insanlarımız, kovid biraz daha belki bunu hızlandırdı, tabiatla iç içe olmayı arzu ediyor lakin bu muhteşem doğa, bize klasik olacak belki ama büyüklerimizden, dedelerimizden, atalarımızdan kaldı, çocuklarımıza bir miras olarak onu koruyup, aktarmamız gerekiyor. Biz konuya böyle bakıyoruz. Ciddi manada yeşilin katledildiği, devasa betonarme ya da taş yapı ya da duvarların ortaya çıktığı son derece çirkin, yakışıksız görüntülerin de Kestel’e, Bursa’ya, ülkemize yakışmadığını düşünüyoruz. Bu manada aynı kararlılığımız devam edecek. Hemşehrilerimize hem ilçede hem ilimizdeki hemşehrilerimize planlı alanlarımızda arsalar var bunlarla alakalı tercihlerini bu arsalar üzerine yapmalarını istirham ediyoruz. Hala harç muafiyetleri devam ediyor. Onun ötesinde ilçe belediyesi olarak diğer belediyelerimizde de var tip proje dediğimiz toplamda 6 projeden 4 tanesini tercih etmeleri halinde ücretsiz kendilerine veriyoruz. Dolayısıyla ciddi manada planlı alanlarda, legal olarak, hukuk çerçevesinde yapılarını yapması konusunda teşviklerimiz var. Bu konuda hassasiyetimiz sürecek. Bir defa Kestel bizim bu dönemdeki belediye meclisimizin az evvel de söyledim tüm partilerin konsensüsü ile biz bu yola çıktık. Kaçak yapı ile mücadele fikrimiz aynı kararlılıkta dönemin sonuna kadar gidecek. Bunun sayısını kestiremeyiz. Şu an 400’ün üzerinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzün tespit edip ama eskiden alınmış şu an geçerli olmayan daha doğrusu yanlış beyandan dolayı geçersizdir deyip yapı kayıt belgesini bize gönderdiği yıkılmayı bekleyen 400’ün üzerinde 500’e kaçak yakın yapı stoğu var. Onun yanında yeni yapmaya çalışan kaçakla alakalı faaliyetleri de biz Büyükşehir Belediyemizle kaçakla mücadeleyi kolaylaştırmak adına hızlı yıkım diye bir prensip kararı almıştık 17 ilçe içerisinde uygulanması gereken bir taraftan onu uyguluyoruz, temelde tespit ediyoruz, kabada tespit ediyoruz hemen o aşamada daha kolay bir şekilde ortadan kaldırabiliyoruz. Bir taraftan da bu yanlış beyanla iptal olmuş yapı kayıt belgeleri olan binalarla mücadelemiz devam ediyor.”
Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.