Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’ın göreve gelir gelmez açıkladığı projelerden biriydi.
Bursa’ya, özel yetenekli çocukları ilkokuldan, lise ve üniversiteye kadar okutacak bir projeyi hayata geçirmek istediğinden bahsetmişti.
Başkan Orhan bunu konuk ettiğimiz televizyon programlarında da detaylarıyla açıklamıştı.
O projede artık somut ilerlemeler var.
Kent Konseyi’nin, kapsamlı olarak, dünya örnekleri de incelenerek hazırladığı, “Özel Yetenekli Çocukların Eğitim Öğretim İhtiyaçlarını Bursa İli Özelinde Mevcut Durum Analiziyle Değerlendirilmesi ve Bu Öğrenciler İçin Tam Zamanlı Okulun Kurulmasının Gerekçeli Önerisi” adlı rapor yayınlandı.
Raporu dün sabah Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Yürütme Kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan açıkladı.
Orhan, yaklaşık bir yıldır sahada, alanında uzman isimler ve STK’larla yürüttükleri çalışmaların sonunda bir durum analizi yaptıklarını, Bursa’ya tam zamanlı okul kazandırmak için kolları sıvadıklarını anlattı.
Orhan, Valilik, BTSO, Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, STK’lar ve sivil halktan da katılımla bir vakıf kurulmasının planlandığını, bu konuda tüzük bile hazırlandığını, binanın ise Uludağ Üniversitesi Kampüsü içinde yapılmasının düşünüldüğünü kaydetti.
Orhan, “Öğretmenler dahil her şey hazır, sadece düğmeye basılacak” diye konuştu.
Dünyadaki ABD, Çin, Güney Kore, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin daha 70’li yıllarda üstün yetenekli çocukların eğim hakkını kanunla koruma altına aldıklarını ve bunlardan ülke kalkınması için faydalandıklarına dikkat çeken Orhan, Türkiye’de de bu amaçla girişimler olduğunu, ama verim alınmadığının altını çizdi.
Kısa adı BİLSEM olarak bilinen, Bilim Sanat Merkezlerinde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre üstün yetenekli çocuklardan tam anlamıyla sonuç almanın mümkün olmadığını dile getiren Orhan, bunun için Bursa’da ülkeye rol model olacak bir proje için çalıştıklarını vurguladı.
Orhan, Bursa’da 590 bin dolayındaki öğrenciden en az yüzde 2’sinin üstün yetenekli çocuklardan oluştuğunu, bunların sayılarının 12 bin civarında olması gerekirken BİSLEM’lerde toplamda bin 320 çocuğun öğrenim gördüğünü de hatırlattı.
Kent Konseyi Başkanı, Bursa bileşenlerine, “Bu adımı Bursa olarak hep beraber atalım, taşın altına elimizi birlikte koyalım” diye çağrıda bulundu.
Orhan’ın ve ekibinin bütün bu çabasının, ülkemizin kalkınıp gelişmesine katkı koyacaklarına inandığı üstün yetenekli çocuklarımızı bulup, onları tam zamanlı okulda okutmak olduğunu biliyoruz.
Bir yerlerden başlamak gerekiyor.
Bursa bunu yapacak güce ve kadrolara sahip.
Niye olmasın?
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…