Taha TÜTÜNCÜ
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Do. Dr. Ergül Halisçelik, Olay Medya yöneticileri ve köşe yazarlarıyla bir araya geldiği toplantıda belediyenin borç yapısı, gelir-gider dengesi, vergi kayıpları ve deprem hazırlıklarıyla ilgili kapsamlı açıklamalarda bulundu.
Halisçelik’in gündeminde özellikle vergi gelirlerinin artışı, borç yönetimi ve Bursa’nın deprem riskine karşı atılan somut adımlar vardı. Bursa’nın merkezi bütçeye katkısı yüksek olsa da kent, uzun yıllar boyunca toplanan vergilerden hak ettiği payı alamadığını dile getiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ergül Halisçelik, özellikle gümrüklerden alınan vergi gelirlerinde yaşanan bu kaybın farkına varıldığını ve bu konuda somut adımlar atıldığını belirtti.
VERGİ ÖDEMELERİ BAŞKA İLLERE KAYDI
Bu durumun belediye gelirlerini ve hizmet kalitesini doğrudan etkilediğini söyleyen Halisçelik, “Muadil şehirlerde toplam vergilerin yüzde 60’ı ithalattan alınan vergi olarak öne çıkarken, Bursa’da bu oran sadece yüzde 20’ydi. Bu çok büyük kayıptı. Bu farkı görünce harekete geçtik. Oysa Bursa’da alınan verginin en az yüzde 50’si ithalattan olması gerekir” dedi.
Doç. Dr. Ergül Halisçelik, sorunun temelinde sanayicilerin mallarını başka illerden çekmeleri ve vergi ödemelerinin de bu illere kayması olduğunu belirtti. Halisçelik, “Oysa sanayicimiz sadece beyannamede 016150 kodunu girerek Bursa vergi saymanlığına ödeme yapabilir. Ürününü yine istediği yerden çekebilir” diye konuştu.

“2.5 MİLYAR LİRA EK GELİR SAĞLADIK”
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, bu farkındalık için büyük firmalarla görüşüp ‘Bursa’da üretiyor, Bursa’ya kazandırıyoruz’ başlıklı broşürler hazırladıklarını söyledi. Halisçelik, “Alınan önlemler sonrası ithalat kaynaklı KDV oranı yüzde 20’den yüzde 40’a çıktı. Hedefimiz yüzde 50 olması. Bursa’da yıllık toplanan toplam vergi 181 milyar lira. Gümrüklerden her ay yaklaşık 6 milyar lira geliyor. Yalnızca bu farkındalıkla ayda 200 milyon, yılda 2,5 milyar liralık ek vergi geliri sağladık. Bu, belediyemiz için çok önemli bir kaynak” dedi.
“ORTALAMANIN ALTINDAYIZ”
Ancak vergi toplama başarısının sadece bugünü değil, gelecekte alınacak payları da etkilediğini belirten Ergül Halisçelik, “Hükümet, toplanan vergileri; nüfus, yüzölçümü ve ilde toplanan vergi oranlarına göre sıralayıp paylaştırıyor. Nüfusumuzu ve yüzölçümümüzü arttıramayız ama toplanan vergi oranını artırmak bizim elimizde. Şu anda kişi başına düşen vergi payı Türkiye ortalaması olan 6.800 liranın altında, Bursa’da bu rakam 6.700 lirada kalıyor. Biz bu oranı yukarı taşımak istiyoruz. Bunun için de vergi bilincini artırmak şart” ifadelerini kullandı.
“DÖVİZ BORÇLARINI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Belediyenin mali durumunu şeffaf bir şekilde ortaya koyan Halisçelik, göreve başladıklarında toplam borcun 15.2 milyar lira olduğunu belirtti. Doç. Dr. Halisçelik, “Başladığımız zaman 11.1 milyar lira borç görünüyordu ama bunun 4.1 milyarı faturalandırılmamıştı. Aslında borç 15.2 milyardı. Şubat sonu itibariyle borcumuzu 9.5 milyara indirdik” dedi. Borç kompozisyonunu değiştirdiklerini vurgulayan Halisçelik, kısa vadeli borçları ödediklerini ve döviz cinsinden borç oranını yüzde 38’den yüzde 25’e düşürdüklerini ifade etti. Özellikle BUSKİ’nin borç yüküne dikkat çeken Halisçelik, “BUSKİ’nin borcu 11.3 milyardan 17 milyara yükseldi. Bunun yüzde 80’i döviz etkili. Dövizde 1 liralık artış, borca 350 milyon lira yansıyor. Bu yüzden döviz borçlarını azaltmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“24 BİN BİNA YIKIMA TEHLİKESİNDE”
Bursa’nın deprem riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, kurulan Afet Daire Başkanlığı ile kapsamlı bir risk analizine başladıklarını ifade ederek, “628 bin binanın risk değerlendirmesini yaptık. Bunların 122 bininin riskli olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 24 bin bina, 7 büyüklüğündeki bir depremde ağır hasar alıp yıkılma riski taşıyor” diye konuştu. Birinci ayak çalışmasının tamamlandığını, ikinci ayakta ise kentsel dirençlilik planına geçileceğini ve bu planın hangi bölgelerde acil dönüşüm gerektiğini ortaya koyacağını belirten Halisçelik, üçüncü ayakta ise projenin 1/100.000’lik planla akredite yapılacağını dile getirdi.
“SANAYİDE DEPREM RİSKİ ANALİZİ”
Depremin sadece konut alanlarını değil, sanayi üretimini de sekteye uğratabileceğine işaret eden Halisçelik, Japonya’dan bu konuda teknik destek istediklerini açıklayıp, “Sanayide bir deprem olursa üretimde nasıl bir sıkıntılar olacağını görmemiz gerekiyor” diyerek, sanayi bölgelerinde de deprem risk analizinin yapılacağını belirtti. Deprem riski yüksek bölgelerde yapılacak kentsel dönüşüm projelerinde yerinde dönüşüm kadar sosyal dengeye de önem verilmesi gerektiğini belirten Ergül Halisçelik, “İstanbul’da olduğu gibi ‘Yarısı bizden, yarısı sizden’ kampanyası gibi modeller gerekebilir. Ancak sosyal dayanışmayı da önceliklendirmek gerekiyor” dedi.
“24 VAGON ALMAK İSTİYORUZ”
Raylı sistem yatırımlarının önemli bir bölümünün bakanlık tarafından yapıldığını, ancak bu yatırımların maliyetinin belediyelere devredildiğini belirten Halisçelik, “Şu an hafif raylı sistem hattının kilometre maliyeti 40 milyon dolar. Tramvayın kilometre maliyeti ise 8 milyon dolar. O yüzden tramvaya bir dönüş var. Bursa’da bu sistemlerin arttırılması gerekiyor. Doğu-batı olarak uzanan hat gecikmelere neden oluyor. Vagon alımıyla ilgili de şu an bizde planlar yapıyoruz. Bakanlık haricinde 24 vagonu almak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.