Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Anayol döneminde… Çevre Bakanlığı ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı, Mesut Yılmaz’la da çalıştı. Ankara bürokrasisinde etkili.
Ömer Kayır…
Bu seçimde Memleket Partisi Bursa 2. Bölge 1. Sıra Adayı olunca hemen Bursa’ya gelip dostlarıyla buluştu ve çalışmaya başladı.
Ziyarete de…
2. Sıra Adayı Mesut Şahin ve SKM Başkanı olan İl Başkan Yardımcısı İbrahim Beşen’le geldi.
Sohbette…
En çok eğitim projelerini önemsediğini fark ettik. Hayıflandığı nokta şu:
“ Bugün, ‘10 parmağında 10 marifet, komple atlet’ nesil yetiştirebilir miyiz? Mesele bu. Gençlerimiz üretim ve tabiattan koptu, elinden bir şey gelmez oldu.”
Bu noktada…
“Gençleri eğitmezsek ve girişimci hale getirmezsek yapacak bir şey olmaz” dedi. Bir de anekdot aktardı:
“Cumhurbaşkanıyken Sayın Süleyman Demirel’i ziyarete gitmiştik. O an Bursa’dan bir heyet de vardı. Sayın Demirel döndü ve ‘Otomobil fabrikaları neden Bursa’da kuruldu?’ diye sordu. Bilmediğimizi söyleyince, ‘Doğu bloğu ülkelerinden gelen soydaşlar arasında teknik eğitim almış nitelikli nisan çoktur. Otomobil fabrikaları yetişmiş eleman olduğu için Bursa’da kuruldu’ dedi. Bu konu Bursa için bir numara önemindedir.”
Şuna dikkat çekti:
“Bursa’yı hep İtalya’nın Torino kentiyle kıyaslarlar. Torino’da çok fazla teknik eğitim kurumu var. Fiat’ın merkezi Torino’da. Juventus var. Torino da Bursa gibi İtalya’da krallığın ilk başkenti. Bursa ve Torino’nun çok fazla benzerlikleri var.”
Düşüncesi şu:
“Geçen yıl Bursa, Türk Dünyası Kültür Başkenti olmanın geçici nimetini tattı. Mesleki ve teknik eğitimde, sanatta, turizmde merkez olabilecek bir şehir. Biz de projelerimizi Bursa’da uygulayabileceğimizi düşündük.”
Şunu da ekledi:
“Bursa sahip olduğu değerleriyle 10 Torino eder. Bursaspor neden bir Juventus olmasın? Bursa dağ köyleri neden Torino kadar zengin olmasın?”
Adaylık için neden Bursa’yı seçti?
Ömer Kayır… Sohbetimizde Bursa bağlantılarını anlattı:
“Yıllarca her insani hizmette yolum hep Bursa’ya çıktı. Mesleki eğitim için 5 araştırmada karşıma Bursalı Rüştü Uzel çıktı. Batum ve Gürcistan’da Prof. Dr. Süleyman Uludağ çıktı. Şam’da çalışmalarıma tercümanlık yapan Hikmet Şahin çıktı. Kosova’da, Afrika’da, Libya’da karşıma hep Bursa çıktı. Kimsesiz çocuklar için Bursalı hayırseverler çıktı. Bursa’da insanlık ve yardım gördüm.”
Eskişehir Porsuk Çayı’nı temizledi, Bursa da Nilüfer’i temizleyebilir
Önceliği eğitim projeleri… Ankara bürokrasisinde Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı yaptığı için Memleket Partisi 2. Bölge 1. Sıra Adayı Ömer Kayır çevre projelerine de ilgili.
İlk hedefi şu:
“Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen Porsuk Çayı’nı temizledi ve ortaya inanılmaz bir turizm kaynağı çıktı. Bursa’da bin kat fazlası yapılabilir. Çevreyle ilgili projeye başlanacaksa, Nilüfer Çayı’nı temizlemekle başlanmalı. Maden konusu da, çevreye uygun hale getirilmeli.”
Bakışı şu:
“Biz Evliya Çelebi’nin Bursa’yı tarifini esas alıyoruz. Yeşillik, su ve aynı zamanda ruhaniyet.”
Hedefi şöyle gösterdi:
“Bursa kendine çeki-düzen verirse önce maddi, sonra manevi anlamda Türk-İslam dünyasının gözbebeği olur.”
Şunu da ekledi:
“Türk dünyasında varlıklı ve entelektüel kesim neden İznik’te turist olarak ağırlanmasın?”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…