Uzun yıllar sonra Bursaspor Divan Kurulu toplantısına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yeşil beyaz sevdalılarına “Vefa” vurgusu yaptı…
Bakan Çelik, çocukluğunda, gençliğinde sokak ve caddelerde büyük bir zevkle armasını taşıdığı, Tophane sırtlarında, kahvehanelerde, tribünlerde maçlarını izlediği Bursaspor’un Divan Kurulu’nda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, şunları söyledi:
EN ANLAMLISI ŞAMPİYONLUK
“Bursaspor bir sevda. Bizim sevdamız. 1963’te başlamış, gençliğimizde maçlarına gidebilmek için büyük mücadele verdiğimiz Bursa’nın çok değerli bir markası… Muhakkak ki, yıllar içersinde inişli çıkışlı dönemlerimiz oldu. 1.Lig’e düştüğümüzde Bursa adeta karardı. Sevinçli günlerimiz, Avrupa’da başarılı maçlarımız oldu. Fakat en anlamlısı, 2009-2010 sezonundaki şampiyonluğumuzdu. Ben o dönem yurt dışındaydım. Sayın başbakanımızla Balkanlar’da bir ülkedeydik.”
SİYASET VE FUTBOL BENZİYOR
“Masada yarım saat Bursaspor’un şampiyonluğu konuşuldu. Çok keyif almıştım. O ülkenin başkanlarının da futbolla ilgisi vardı –Nereden çıktı bu Bursaspor?- diye tepki vermeleri beni çok gururlandırmıştı. Futbol bütün insanlığı peşinden koşturan bir spor dalı. Aynı zamanda da bacasız bir endüstri. Siyasetle de benzer yönleri var. Her siyasetçi partisinin birinci olmasını ister. Futbolcu, yönetici veya taraftar da tuttuğu takımın.”
YÖNETİCİLİK ZOR İŞ
“Negatif yönde de kıskançlık var. Bunun ötesinde siyasetle futbol ilişkisi düzeyli götürülmeli. Herkes kendi işini yapmalı. Ben ihtiyaç olduysam, ilgilendim, ilgilenmeye de devam edeceğim. Kulüplerde yöneticilik yapmak zor iş. Koca bir yük var. Başkanı dinlediniz. Tabii, bu tür durumlarda vefa çok önemli bir hadisedir. Ne olur bunu şahsımla ilgili olarak algılamayın. Biz çünkü uzun yıllardır sosyal hayatın içindeyiz. Feleğin çemberinden geçtik. İnsanın zayıf yaratıldığını biliriz.”
VEFALI OLMAK GEREKİR
“Geneli itibariyle vefa son derece anlamlı bir kelimedir. Vefalı olmak gerekiyor. Büyüklere karşı, hizmetlere karşı, şehre karşı, şehrin değerlerine karşı. Bursalı olmak Bursa’da yaşamak büyük ayrıcalık. Ülkemizin 81 ili de değerlidir. Her karışı şehit kanıyla sulanmıştır. Ancak, Bursalı olmak ayrı bir madalyayı taşıdığımızı gösterir. Bursa’ya karşı herkesin vefalı olması gerekiyor. Ben talep edildiği zaman kulübümüzün yanında oldum.”
BURSASPOR’A VERDİLER
“Mesela, benim bakanlığım döneminde SSK borçlarının Türkiye’de yapılandırılmasının öncüsü Bursaspor olmuştur. Böyle süreçler yaşadık. Yine ülke için çok önemli olan sosyal güvenlik reformu toplantıların yoğun olduğu bir dönemde yine ihtiyaç duyuldu masadan kalktık Bursa’da bir otelde oturduk iş adamlarımızı davet ettik. O günün ihtiyacı neyse, onu yerine getirdik. İş adamlarımız o paraları Bursaspor’a verdiler.”
BURSA SAHİP ÇIKTI
“Bize söylenen neydi; vefa görmek istiyoruz. Vefalı davranılmasını istediler. Maç olur başka bir organizasyon olur davet edilmek istediler. Bursa o dönem Bursaspor’a sahip çıktı, bugünlere geldi. Sözlü vefa bekliyor iş adamları veya sanayiciler. Bu nezaketi göstermemiz gerekiyor. O hafta Sivas maçına geldim ve taraftarlara bir konuşma yaptım. Sahanın ortasında şunu söyledim; Seneye şampiyon olacağız.”
HEPİMİZ BURSASPORLUYUZ
Kimseye bir gönül kırgınlığının olmadığını dile getiren Bakan Faruk Çelik, “Elimden geldiği kadar gereğini yaptım. Hepimiz Bursasporluyuz… Bu kent bizi bakan, milletvekili yaptı. Siyasetçi kendi işine bakacak. Bursa dinamikleri olarak yine bir araya geliriz ve ne yapabiliriz onu konuşuruz. Türkiye’nin birliğe ihtiyacı var. Şehir bir olursa borç ne kadar çok olursa olsun kapanır. Ama birlik olmazsa en ufacık bir borcu ödeyemeyiz. Bursaspor’u 2009-10’lara taşıma heyecanını kaybetmeyelim.”
***
Ya görevinizi yapın Ya da teslim edin!
Bu arada Divan Başkanı İdris Sevinç de Bursaspor Vakfı yöneticilerine seslendi.
Bursaspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı İdris Sevinç, toplantının açılış konuşmasında iki konu üzerinde vurgu yaptı.
İlk olarak Bursaspor Vakfı’nı dile getiren Sevinç, “Biz göreve geldiğimizde atıl durumdaydı. Gündeme getirdik farklı algılandı… Şimdi görüyoruz ki, bir faaliyet yok. Vakfı oluşturan arkadaşlarımızdan; ya görevlerini yapmalarını ya da vakfı kulübe teslim etmelerini rica ediyoruz. Bursaspor Vakfı, kurumsallaşma adına en önemli adımlardan biri” dedi. İdris Sevinç, tüzük değişikliğiyle ilgili de, “Komisyonumuzun oluşturduğu tüzük tamamen bir taslak. Dışarıda -Divan’ın tüzüğü- gibi bir algı oluşuyor. Böyle bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
***
En az 100 imza
Bursaspor başkan adaylığı artık eskisi gibi kolay değil…
Divan Başkanlık Kurulu üyesi Av. Haluk Sivri, toplantıda tüzük komisyonun yaptığı çalışmayı anlattı.
Sivri, değiştirilmesi gündemde olan maddeleri üyelerle paylaşırken, dikkat çekenler şunlardı:
Üye Kabul ve Sicil Kurulu geliyor. Üye alımları, 1-10 Ocak, 1-10 Nisan, 1-10 Ağustos tarihlerinde olacak. Yeni üye olacaklar artık 3 ay sonra değil genel kurul tarihinden itibaren 1 yıl oy kullanamayacak. Genel kurul toplantıları hafta sonu tatil günlerinde olacak. Yönetim kurulu gerek görürse genel kurulu 1 veya 2 gün olarak yapabilecek.
YÖNETİM 9’A DÜŞÜYOR
Bursaspor Kulübü’ne başkan adayı olacak üyeler, kendileri hariç 8 asil, 9 yedek üyeleri genel kuruldan 7 gün önce sabıka kayıtları, öğrenim belgeleri, ikametgah bilgileri ile en az 100 üyenin noter tasdikli imzasını içeren belgelerini bir dosya halinde Divan Başkanlık Kurulu’na teslim edecekler. Ayrıca adaylara, altyapı için maddi katkıda bulunmaları tavsiyesinde bulunulacak. Divan Kurulu üyesi olabilmek için yine 25 yıl şartı devam ediyor. Yöneticiler içinse 3 dönemin yanı sıra 5 yıl görev yapma şartı getirildi. Divan Kurulu’nun yetkilerinin de arttırılmasına yönelik bazı değişiklikler de mevcut.
ÜYE KABUL VE SİCİL KURULU GELİYOR
Divan’a verilmesi gündemde olan en önemli yetki, Bursaspor yönetimlerine bütçeden yüzde 50 aşma izninin Divan Kurulu’na verilmesi. Ayrıca, yeni kurulması planlanan Üye Kabul ve Sicil Kurulu’nun 2 üyesinin Divan Kurulu’ndan oluşması taslakta yer alıyor… Divan toplantılarına gelmeyen üyelerle ilgili de Haluk Sivri önemli istatistiki bilgiler verdi. Sivri, 10 yıldır devam eden ve 375 üyesi bulunan Divan toplantılarına 53 üyenin hiç katılmadığını, 37 üyenin ise 1 kez geldiğini açıklayıp, “47 toplantı yapmışız 46 toplantıya katılan tek isim de Kadir Şankaya” dedi.