Bursa’nın yeni milletvekili hangi bölgeden olacak?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, milletvekili sayısı 21’e yükselen Bursa’da hangi bölgenin yeni milletvekilini belirleyeceğini köşesinde değerlendirdi…

Bursa’nın yeni milletvekili hangi bölgeden olacak?

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Aslında… Yüksek Seçim Kurulu illerin nüfusu ve nüfus artış oranlarını baz alıp, milletvekili sayılarını belirliyor. Bunu da her yıl bu zamanlar yapıyor.

Yani…

Dün sabahki açıklama ufukta erken seçim olduğu anlamına gelmiyor.

Fakat…

Son seçimde; 1. Seçim Çevresi’nde 10, 2. Seçim Çevresi’nde 10 olmak üzere toplam 20 milletvekili seçen Bursa’nın 1 yeni milletvekiliyle toplam milletvekili sayısının 21’e çıkması yeni ve önemli.

Yanı sıra…

Eskişehir’in milletvekili sayısı 6’dan 7’ye, Tunceli’nin 1’den 2’ye, Bayburt’un 1’den 2’ye çıkıyor. İstanbul’un milletvekili sayısı 2 eksilip 98’den 96’ya inerken, Hatay’ın 11’den 10’a, Kütahya’nın 5’ten 4’e düşüyor.

Şunu merak ettik:

“Bursa’nın iki seçim bölgesinde 10’ardan toplam 20 milletvekili var. Acaba hangi bölgenin milletvekili sayısı 1 artacak? 1. Bölge mi 11, yoksa 2. Bölge mi 11 olacak?”

Bu dağılımı YSK henüz yapmadı.

Biz de…

İl Sekreterliği ve Osmangazi İlçe Başkanlığı gibi görevler yaptığı için teşkilattan gelen, dolayısıyla siyasi matematikleri bilen AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’e sorduk.

Aradığımızda…

Ailesiyle birlikte, Bosna’daki bir düğüne gidiyordu. Şunu söyledi:

“YSK, nüfusa göre seçmen sayısı oranını dikkate alıyor. Bursa İl geneli için aldığı bu ilk karardan sonra, yeni milletvekilinin hangi seçim çevresine ekleneceği de yine ilçelerin nüfus ve seçmen oranına göre hesaplanmasıyla belirlenecek.”

Yeni milletvekilini…

Büyükorhan, Karacabey. Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Osmangazi’nin yer aldığı 1. Bölge mi; yoksa Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Kestel, Mudanya, Orhangazi. Yenişehir, Yıldırım’dan oluşan 2. Bölge mi alacak?

Bu iki bölgenin en büyük nüfusa sahip ilçeleri olarak da bir tarafta Osmangazi-Nilüfer, diğer tarafta Yıldırım-İnegöl var.

Bu bile başlı başına yerelde siyasi rekabet oluşmasına yol açıyor.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X