Bursa’nın yeni metro hattı projesinden kötü haber! Başkan Bozbey; ‘Böyle bir proje aslında yok’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Bursa’daki yatırımlarındaki son durumu açıkladı.

Bursa’nın yeni metro hattı projesinden kötü haber! Başkan Bozbey; ‘Böyle bir proje aslında yok’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Bursa’daki yatırımlarındaki son durumu açıkladı.

Başkan Bozbey, şunları söyledi:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırımları ve ne durumda olduklarını paylaşmak istiyorum. Emek-Şehir Hastanesi metro hattı. Başlama tarihi 10.12.2020, bitiş tarihi 08.12.2025. 7 milyar lira civarında proje bedeli. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 50.

‘ÜNİVERSİTE-GÖRÜKLE METRO HATTI PROJESİ KANDIRMACADAN İBARET’

Üniversite-Görükle Metro hattı. Henüz yapım ihalesi gerçekleşmedi. Bu projenin bedeli 170 milyon dolar. Bu projeyle ilgili bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrenmek bizleri son derece üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle hattından bahsediyorum. Böyle bir proje aslında yok. Böyle bir proje sadece tasarımda var. Finansman ayrılmamış. Arkadaşlarımızın ilettikleri şekilde paylaşmak istiyorum; Emek-Şehri Hastanesi hattında yapılabilecek bir kazançla yani yer üstüne alınması gündeme gelmiş. Yer üstüne alınırsa 7 milyar liralık ihale bedelinden kalacağı için oradan artan para ile Üniversite-Görükle hattının yapımı planlanmış. Bizim sorumluluğumuz var. Ek finansman temin edersek gerçek anlamda nasıl yapılacağını paylaşacağız. Yapılanların bir hayal ürünü olduğunu, tamamen Bursalıları Görükle halkını kandırmacadan ibaret olduğunu ifade etmek istiyorum.

BAKANLIK VAGONLARIN ALMAYACAĞINI BİLDİRDİ

Hafif raylı sistem alımlarına değinmek istiyorum; 2025 yılında açılması planlanan ihtiyaç duyulan vagon siparişi henüz verilmemiş. Toplam 68 vagon konusunda Bakanlıkla görüşme yapılmış. Bakanlık biz alacağız diyor. 44 tanesini biz alalım, gerisini Büyükşehir borçlansın demişler. Bakanlık biz bu araçları almayacağız diye Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdi. Yaklaşık araç başı 2.1 milyon Euro bedel gerekiyor. Toplamda 5,5 milyar lira civarında bir araç alımından bahsediyoruz. Bu hattı yapan bakanlık bunu almayacağını ifade ederek Büyükşehir Belediyesi olarak bize topu atmıştır. Almayacak mıyız; elbette alacağız. Bunu kamuoyunun bilmesi gerekir. Çalışmalarımız devam ediyor. Bursalılar merak etmesin. Şehri Hastanesi’ne giden hattın 2025 sonunda tamamlanmasını istiyoruz. 68 araç alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapıyoruz. Kredi şeklini konuşuyoruz. Açık şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Araç alımını Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak biz gerçekleştireceğiz.

BAĞLANTI YOLLARI VE KAVŞAKLAR

Karayolları ile ilgili bazı projelerin yapıldığını biliyoruz. Bursa-Mudanya yolu, Şehir Hastanesi bağlantı yolu. Projesi var ancak bakanlığın sorumluluğunda olmasına rağmen henüz başlanmadığını biliyoruz. Bir an önce başlanması gerektiğini Bursalılar adına talep ediyoruz.

Bursa hızlı tren açılışına kadar bunun tamamlanması gerekiyor ki, o yola ihtiyaç var. 3 milyar lira proje maliyeti olduğunu paylaşmak istiyorum.

Çalı-Hasanağa bağlantı yolu birinci, ikinci etap yapım çalışmaları tamamlandı. 3.etap çalışmalarının ihalesinin bir an önce yapılmasını Bursalılar adına talep ediyoruz. Bu projenin de değeri 2.2 milyar liradır.

Görükle Kavşağı; Balkan, 30 Ağustos ve Kurtuluş, Kızılcıklı Mahalleleri’nin bağlandığı bölgede nüfus hareketliliği artıyor. Onun için mutlak bir kavşağın yapılması gerekiyor. Karayolları’nın çalışması vardı. Bir an önce bu kavşağa başlamalarını talep ediyoruz. Mevcut kavşak ihtiyacı karşılamıyor. Yeni kavşak ile Görükle, İzmir yolu, otoban bağlantısı sağlanmış olacak. Maliyeti 1.8 milyar lira civarında.

Hasanağa, otoyol bağlantısı son derece önemli. Sanayiye giden araçların direkt otoyola ulaşması adına son derece önemli bir yol. Kamulaştırmalar tamamlandı. Bu yolun da bir an önce başlayıp bitirilmesini talep ediyoruz.

KUZEY OTOBANI NE DURUMDA?

Otobanla ilgili bir Kuzey Otobanı projesi var. Daha direkt olarak Badırga’ya bağlanacak. Henüz daha çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz.

HIZLI TREN NE ZAMAN GELECEK?

Hızlı Tren ne zaman gelecek. Ne zaman kullanacağız. Ne zaman trenle Ankara’ya İstanbul’a seyahat edeceğiz. Bursalıların hayali. Rahmetli Kemal Demirel’in de hayaliydi. Yıllardır bekliyoruz. Bakanlığın bir an önce hem siyasiler, hem bürokratların harekete geçmesini ve sürecin tamamlanmasını istiyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X