Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bugüne kadar… Araştırmalar, Yenişehir’in bilinen tarihinin 14. yüzyılın başlarına kadar uzandığını gösteriyordu.
Hatta…
Daha önceki yüzyıllarda bu yörede Neopolis adında Bizans şehri varlığından bahsedilse de, bu konuda ciddi bir belgeye rastlanamamıştı.
İşte…
O tarih, hızlı tren için yapılan kazılar sırasında ortaya çıktı. Demiryolu hattının geçeceği güzergahta, Yenişehir’in Akdere Mahallesi’ndeki çalışmalarda Bizans döneminden kalma höyük ortaya çıktı.
Tren altgeçidinin yakınlarında bulunan ve milattan 2 bin yıl öncesine ait olan yerleşim yerinde evlerin yanı sıra mezarlara rastlandı.
Açıkçası…
Yenişehir’in bilinen tarihini değiştiren, 14. yüzyıl başından milattan iki bin yıl önceye götüren keşfi arkeolojik buluntuları ilk olarak Vali Mahmut Demirtaş’ın hızlı tren güzergahındaki incelemeleri sırasında duyduk.
4 Kasım günü de…
Tarih keşfini “Hızlı tren kazısından arkeolojik kalıntı çıktı” başlığıyla aktardık.
Ardından…
Yenişehir’deki tarih keşfi geçen hafta sonu Bursa’ya gelen Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun incelemeleri sırasında karşımıza çıktı.
Biz de…
Merak edip, hızlı trenin inşaat çalışmalarını yürüten Kalyon İnşaat Çevre Müdürü Ceren Arpak’ı aradık.
Sohbetimizde…
Yenişehir bölgesindeki demiryolu güzergahında çalışmalar sürerken Akdere Mahallesi yakınlarında tarihi kalınlara rastlandığını ifade edip şunu söyledi:
“Kalıntılar karşımıza çıkınca hemen Bursa Kültür Varlıkları’na başvuru yaptık ve bilgilendirdik. Çünkü, potansiyel alan vardı.”
İlk andan itibaren…
Kalıntıların çevresinin koruma altına alındığını, 3 arkeologla birlikte Koruma Kurulu yönlendirmesiyle çalışmaların yürütüldüğü bilgisini verdi.
Buluntuları da şöyle tanımladı:
“Milattan 2 bin yol öncesine, Bizans dönemine ait höyükte ev ve mezarlar var. Kıymetli arkeooljik buluntular da Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.”
Tarihin keşfinden tren güzergahı etkilenmedi
Yenişehir’in… Bilinen tarihini 14. yüzyıldan milattan 2 bin yıl önceye götüren tarih keşfi hızlı tren güzergahını etkiledi mi?
Sorumuza…
Kalyon İnşaat Çevre Müdürü Ceren Arpak şu cevabı verdi:
“Öncelikle, altgeçit biraz geriye kaldırıldı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yaptığımız başvuru ‘kurtarma kazısı’ içeriyordu. O nedenle uzmanların yönlendirmesiyle çalışıldı ve buluntular güzergahı etkilemeden geçildi.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Elbette geçmiş tarihe büyük saygımız var ama . Hatırlayın islam tarihinin en büyük mabetlerinden İspanya da bulunan cordoba emevi camiisini adamlar tarumar ettiler . 4 tane Bizans kemiği çıkacak diye lütfen çalışmaları aksatmayin
Yeryüzü halloldu da yer altını hiç mi hiç merak etmeyin