Bursa’nın susuzluk riski; Böyle giderse yetmeyecek!

Bursa’da iklim değişikliğinin etkilerini ve nüfus artışını yapay zekayla modelleyen bilim insanları, yüzyılın sonuna gelindiğinde kişi başına düşen aylık su miktarının, ortalama 11 bin 479 litreden 3 bin 770 litreye düşeceğini hesapladı.

Bursa’nın susuzluk riski; Böyle giderse yetmeyecek!

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden bilim insanları 2 yıl süren saha araştırmaları ve yapay zeka modelleme çalışmalarıyla Bursa’daki su kıtlığı ve kuraklık risklerini araştırdı. 2007-2019 arasında kişi başına aylık su miktarı 11 bin 479 litreyken, 2020-2049 döneminde nüfusun yüzde 28 artış kaydetmesi ve hava sıcaklığının 1.5 derece artmasıyla, bu miktar 5 bin 400 litreye düşecek. Uzun dönem senaryosu olan 2070-2099 döneminde ise nüfusun yüzde 90, sıcaklığın 2 derece artacağı ve kişi başına su miktarının aylık 3 bin 770 litreye düşeceği belirlendi. Çoğalan nüfus ve azalan yağışlar nedeniyle su kaynakları üzerindeki baskının artacağının öngörüldüğü araştırmada, su kıtlığı sorunuyla başa çıkmak için mevcut kaynakların verimli kullanılmasının şart olduğu vurgulandı.

“BÜTÜN BÖLGELER KURAKLI VE SU KITLIĞI TEHLİKESİ ALTINDA”…

Araştırmanın yürütücüsü ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Akbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz ikliminin ekstremlerini yani kuraklık, aşırı yağış gibi hava olaylarının sayısını ve şiddetini artırmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin Akdeniz iklimi olarak sınıflandırıldığını belirten Akbaş, “Akdeniz ikliminin hakimiyetinde ve nüfusun artış hızının yüksek olması nedeniyle çalışma alanı olarak Bursa’yı seçtik. Ülkemizin makro anlamda 3’te 2’lik kısmı Akdeniz iklimine giriyor. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerlerden birisidir. Yapılan modelleme çalışmaları gelecekte Akdeniz ikliminin alanını daha da genişleteceğini ve ülkemizin geniş bir kısmında hakim olacağını gösteriyor. Bu nedenle ülkemizin bütün bölgelerinde iklim değişikliği ve nüfus artışı kaynaklı kuraklık ve su kıtlığı tehlikesi bulunuyor. Akdeniz ikliminin egemen olduğu alanlarda iklim değişikliği etkilerinin dışında artan nüfus dolayısıyla da mevcut su kaynakları yetersiz kaldı. Bursa’da da benzer bir durum söz konusu ve barajlarda tutulan su azalma trendi içinde” diye konuştu.

“YETKİLİLER GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALI”…

Çalışmalarının, ‘böyle giderse su yetmeyeceği’ sonucunu ortaya çıkardığını vurgulayan Akbaş, “Bulgularımızdan yola çıkarak karar vericiler belki suyun yetmeyeceği, başka önlemler alınması ve bu alanda nüfusla ilgili farklı politikalar geliştirilmesi gerektiği gibi çıkarımlarda bulunabilirler. Kentinizin taşıma kapasitesinden daha fazla nüfus barındırırsanız, bu, çeşitli yatırımlarla ortaya koyduğunuz su, iklim değişikliğiyle beraber azalmaya başlayacak ve artan nüfusun talebine de hiçbir zaman tam karşılık vermeyecek anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X