Röportaj: Murat Günay
Kamera: Bircan Örsel / Kurgu: Dilek Özyer
Kentin tek özel üniversitesi Bursa’ya bambaşka bir hava getirdi… Modern üniversite tarihinin özeti olan bu yepyeni eğitim kurumu aslında çok önemli misyonları yerine getirmek üzere kuruldu. Rektör Prof. Dr. Hasan Tosun’a göre bu misyonlardan biri de, ‘Bursa ve üniversite iletişimini kurmak ve sağlıklı biçimde sürdürmek’…
Üç fakülte ve bir meslek yüksek okulu ile öğretim hayatı başlatılan Mudanya Üniversitesi bir yandan Bursalı ailelerin çok değer verdiği bir okul oldu. Bursa dışındaki şehirlere yüksek öğretim için gitmek zorunda kalan Bursalı öğrenciler içi adeta bir can simidi olan Mudanya Üniversitesi, 350 öğrenci ile derslere devam ediyor.
Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin ardından, YÖK’e yapılan başvuru ile 24 bölüm daha eklenecek. Yurtdışından gelen birçok öğrenci ile uluslararası bir kampus görünümü veren Mudanya Üniversitesi kampüsü zeytinliklerin yanında eşsiz bir doğaya ve tertemiz havaya sahip.
Sayın Hasan Tosun, Mudanya Üniversitesi’nde hangi bölümler var?
Öncelikle 3 fakültemiz ve bir de bağımsız meslek yüksek okulumuz var. Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültemizde ‘Endüstri Mühendisliği’ bölümümüz var. Önümüzdeki yıl bu bölümün İngilizce eğitim vermesini sağlayacağız. Sosyal Bilimler ve Sanat Fakültemizde de ‘Psikoloji’ bölümü var. Sağlık Bilimleri Fakültemizde ise ‘Hemşirelik’ bölümümüz var. Meslek Yüksek Okulumuzda ise dört (4) programımız var. Kuruluş yılımızda bu bölümler ile başladık. Ancak Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile olan görüşmelerimiz devam ediyor. 24 ayrı bölüm için müracaat ettik. Kısa zamanda bu yeni bölümler ile ilgili görüşmelerimize devam edeceğiz.
Demek ki öğrenci kapasitesi de artacak. Bu kampüs ve tesisler yeni bölümlere gelecek öğrenciler için müsait mi?
Şu anda 350 öğrencimiz var ama teklif ettiğimiz bölümler kabul gördüğünde ilave 1.300 öğrencimiz daha olacak. Kampüsümüz oldukça müsait. YÖK’ün tanımına göre 1 öğrenci için olması gereken alan 12 metrekaredir. Bizim bu binamız bile 4.500 kadar öğrenciye müsaittir. Bunun yanında yüksek lisans programlarımız açılacak. Ayrıca yabancı öğrenci sayısı da buna dâhil değil. Kısacası Mudanya Üniversitesi birçok farklı olasılığa göre tasarlandı.
Toplumsal açıdan bakacak olursak, Mudanya Üniversitesi önemli bazı boşlukları dolduracak mı sizce?
Önemli bir sosyolojik olguyla ilgili bir soru sordunuz, teşekkür ederim. Öğrencilerimizin yüzde 80’inden fazlası Bursalıdır. Bir başka sosyolojik gerçek ise öğrencilerimizin yüzde 85’e yakın kısmı da kız öğrencilerdir. Bu veriyi nasıl okumak gerekir? Bursalı aileler öğrencilerini şehir dışına göndermek istemiyor. Hem barınma hem aileden ayrılma açısından bakıldığında Bursa’da yüksek öğrenim görmek oldukça avantajlı bir durumdur. Bu durumu yakından inceliyoruz. Özellikle yeni açacağımız bölümlerle ilgili olarak, o bölümlerimizin Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nde olmamasına özen gösteriyoruz. Eksiklikleri tamamlayalım ve akademik ekosistemin bir parçası olalım istiyoruz.
Harika bir yere geldik hocam. Bursa’da 18 OSB var. 4 milyon insanın yaşadığı bir kentteyiz. Mudanya Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler bu kentte staj ve iş imkanı bulabilecekler mi? Üniversite bu konuda bir ‘kuluçka merkezi’ gibi çalışacak mı?
Bursa’da kaliteli iş gücüne, yeniliğe açık insan kaynağına çok ihtiyaç var… Çünkü Bursa dünya ile rekabet eden bir endüstri kentidir. Biz bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Üç farklı boyutta incelememiz var: 1-) Akademik programınız nasıl? 2-) Bilimsel çalışmalarınız hangi çerçevede yapılacak? 3-) Üniversitemiz bir ‘sosyal sermaye’ üretebilecek mi? Başından beri amaçlarımızdan biri, Bursa ile iletişim halindeki üniversite olabilmekti. Fiziki değil, beşeri sermayeden söz ediyoruz. Üniversite sanayi işbirliğini ön plana çıkartacağız. TOBB Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi örneklerini etüt ettik ve öğrencilerimiz için özgün bir Mudanya Üniversitesi öğretim modeli ürettik. Nedir bu model? 7 dönem eğitimden sonra, sekizinci dönemde fabrika ya da bölüme uygun gerçek çalışma sistemini başlatacağız. Bu süreler ise kredilere dahil olacak ve öğrencimizin sigortalılığı başlatılacak. Şimdi nereye ulaştık? Yeni mezun öğrenciden deneyim isteyen işverenlerden öğrencimizi kurtarıp, öğrencimizin deneyim sahibi olmasını sağladık. Türkiye’nin çok önemli istihdam problemlerinden biri de budur ve bizler bu konuya çok önem vereceğiz. Hatta son döneminde staja giden öğrenci o işyerinde istihdam edilerek belki de geleceğini orada geçirecek. Bu çalışmaların hem Bursa’daki endüstriyel potansiyele hem de işgücü kalitesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Hasan Bey, siz eğitimin ilk çağlarından itibaren incelemiş, bu konu üzerine kitap yazmış bir öğretim görevlisisiniz. Bu incelemenizi nasıl özetlersiniz? Üniversitelilik kültüründen söz eder misiniz?
Bilim tarihi boyunca, Oxford gibi, Harvard gibi ya da Sorbonne gibi ya da Bologna gibi birçok yüksek öğrenim ‘ekol’ü olmuş. Bu kurumlarda eğitim veren kişiler de birer ‘ekol’e dönüşmüşler. Hatta bir süre sonra ‘ekol’ olmayı başaran öğrencilerden söz edilir olmuş. İşte biz de Mudanya Üniversitesi’nin ekol olmasını amaçlıyoruz. Özgün bir eğitimcilik anlayışı ve biricik bir öğrenim atmosferi üretmeye çalışıyoruz. Üniversitenin temel çıktısının öğretim olduğunu algılıyoruz. Öğretim kavramı beraberinde ‘Adalet’ kavramı getiriyor. Her anlamda adaletten söz ediyoruz. Sonraki aşamada ‘Siyaset’ geliyor ve doğru uygulanırsa beraberinde ‘Mutluluk’ geliyor. Mutluluğun ardından ‘Medeniyet’ geliyor. Medeniyet’in en önemli çıktılarından biri de sanat ve sanat eserleridir. Dünyada sanata önem veren birçok toplum çok gelişmiştir. Biz de bu içerikle, bu mantıkla, bu duyguyla Mudanya Üniversitesi’nde mutlu insanların bulunduğu bir toplum oluşturmayı amaçlıyoruz.
“18 yaşındaki genç insan için harika bir atmosfer… Mudanya Üniversitesi”
Bölümler elbette çok önemlidir. Aldığınız akademik altyapı çok önemlidir. Uzmanlığınız çok çok önemlidir. Ancak daha da önemlisi burada bir Mudanya Üniversitesi kültürü oluşuyor. Biz burada kültürün tohumlarını atıyoruz. Okulumuz ile ilgili zihninde sorular olan herkesi okulumuza bekliyorum. Ben gençlerin arasında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum çünkü onların muhteşem enerjisi bizlere hayat aşılıyor. Hatta birçok noktada sınırsız hayal gücü olan bu öğrencilerimiz bize ilham veriyor. Yepyeni düşünceler üretiyoruz. Mudanya Üniversitesi ilgilenen herkese açıktır ve buradaki her çalışanımız ilgililere detaylı bilgiler verebilir…”