Bursa’nın iki büyük sorunu!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa Platform Derneği’nin istişare toplantısındaki izlenimlerini kaleme aldı…

Bursa’nın iki büyük sorunu!

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Kentimiz için kafa yoran sivil toplum örgütlerimizden biri olan Bursa Platformu’nun dün sabah istişare toplantısı vardı. Merinospark’taki o toplantıda, şehrin bugün ana sorunlarının başında gelen depremsellik ve kentsel dönüşüm ele alındı.

Bursa Platform Derneği Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı’nın başkanlığında toplanan istişare kurulunda, Bursa’nın bugün için bir numaları sorunlarından biri haline gelen depremsellik ve kentsel dönüşüm için özel bir çalıştay düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Aralarında mevcut ve eski oda başkanlarıyla Bursa’nın sorunları için çabalayan isimlerinin de bulunduğu toplantıda Başkan Kavurmacı derneğin çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.

2006 yılında kurulan Platform’un siyasi bir kaygısı bulunmadığını, tek ortak noktalarının Bursa olduğunun altını çizdi. Platformun Bursa’nın sorunlarına ilişkin 8 ana başlık belirlediğini, depremsellik ve kentsel dönüşümün de bunların başında yer aldığını hatırlattı.

Bursa için fayda üretebilmenin derdinde olduklarını anlatan Başkan Kavurmacı, Platform’un yeni dönemde daha geniş bir yelpazeyle çalışacağını söyledi. Bu amaçla katılımcı sayısını artıracaklarını, belirledikleri ilk soruna ilişkin de önümüzdeki aylarda geniş katılımlı bir çalıştay düzenleneceğini vurguladı.

Platformun eski başkanlarından Suat Gülçimen de, Marmara depreminin üzerinden geçen 26 yılda ülke olarak yapılması gerekenlerin cüzi kısmı hariç, hepsini yapamadıklarını hatırlattı. Gülçimen, Bursa lobisinin eksikliğine de işaret etti. Bu nedenle kentin Ankara’dan alamadığı ve diğer kentlerin Bursa ölçeğinin çok altında olmalarına rağmen sahip oldukları hizmetlere dikkat çekti. Lobisi olan kentlerin bunların fazlasıyla verildiğini sözlerine ekledi.

BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ise Marmara depreminin üzerinden çeyrek asır geçtiğini ve ülke olarak bunu iyi değerlendiremediklerini dile getirdi. Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu ise depremsellik ve kentsel dönüşümde yapılacaklar kadar yapılmayacakların da konuşulması gerektiğini hatırlattı.

Tuğcu, BTSO olarak kendilerinin de bu konulara ilişkin şubat ayında bir çalıştay düşündüklerini açıkladı. Toplantıya katılan İMO temsilcisi ise kentin plan anayasası eksiğine dikkat çekti, bugün için Bursa’ya İstanbul  tehdit iken yarın buna Ankara ve İzmir’in de eklenebileceğini vurguladı.

Çevre Mühendisi Mihrimah Kocabıyık ise 2020 yılında süresi dolan Çevre Düzeni Planı’nın üstünden 4 yıl geçtiğini ve bu sürede yeni planın tamamlanamadığına işaret etti. 4 yıllık süreyi uzun bulan Kocabıyık, 1/100.000’lik planın acilen yürürlüğe girmesi gerektiğini hatırlattı.

Toplantıda diğer konuşmacılar da kentin lobi eksiğine dikkat çektiler. Bunun için Platform’un daha etkin rol almasını istediler.

Toplantıda şunu fark ettik. Gerçekten Bursa’nın yararına işler yapılması için kafa yoruluyor. Bu konuda her kesimden insan taşın altına elini sokmaya hazır.

Bursa’nın eksiklerinin bu platform aracılığıyla Ankara’ya, siyaset ve bürokrasi kurumlarına iletilmesinde biz de yarar görüyoruz.

Biz de o toplantıda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İstanbul’daki çürük yapı stokunun yenilenmesi için başlatılan, ‘yarısı sizden yarısı bizden’ kampanyasına Bursa’nın da dahil edilerek, vatandaşın dönüşümü kendilerinin de yürütmesi gerektiğini hatırlattık.

Platform’un gündeme aldığı bu iki konu başlığının Bursa’da çok konuşulması ve acilen de bir şeyler yapılması gerektiğini düşünenlerdeniz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X