Bursa’nın hızlı tren projesinde matematik problemi!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’nın hızlı tren projesiyle ilgili Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun dikkat çeken bir sözünü kaleme aldı…

Bursa’nın hızlı tren projesinde matematik problemi!

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Hafta sonu… Bursa’nın gözü-kulağı Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndaydı. İznik Çevre Yolu’nu açtıktan sonra gelmeyen tren ve bitmeyen metro şantiyelerinde bilgi aldı.

Açıklamasını…

Cumartesi günü can kulağıyla dinledik. Hızlı tren inşaatının 2025 sonunda bitip test sürüşlerinin başlayacağını söyledi ki, bu bilinen bir tarih olarak kayıtlarımızda.

Gerçi…

Ulaştırma Bakanlığı internet sitesinde, 2025 sonunda Bursa-Yenişehir hattının biteceği yazıyor, ama biz Bakan’ın sözüne inanıyor ve bu tarihi Bursa-Osmaneli hattı için kabul ediyoruz.

Yine…

3.5 yılda 900 metre ray serilen, sonra da o rayları sökülen 6.1 kilometrelik metro inşaatının bitişi için 2025 sonunu gösterdi ki, bu tarih de geçen hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından dillendirildi.

Bunları…

Bilinen tarihlerin resmi ifadesi ve güvencesi kabul ettik. Fakat, Uraloğlu’nun konuşmasında dikkat çeken bir şey daha var.

Dedi ki:

“Hızlı trenle Bursa-Ankara arası yolculuk 2 saat 15 dakikaya inecek.”

Burada da…

İlkokul öğrencileri için geçerli olabilecek bir matematik problemi söz konusu.

O da şu:

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun dillendirdiği, daha önce de beyan edilen süre 2 saat 15 dakika. Yani, 135 dakika.

Ankara Garı’ndan kalkan hızlı tren Bozüyük’e 102 dakikada geliyor. Bozüyük’ten Bursa’ya 165 kilometre ray mesafesi var. Arada da Osmaneli, Yenişehir, Yenişehir Havaalanı, Gürsu istasyonları yer alıyor.

Her istasyonda 5 dakika duruyor, ama bizim hat için 3 dakika ortalama kabul etsek, Bursa Garı’na kadar 12 dakika istasyonda durma süresi geçer.

102 dakikanın üzerine en az 12 dakika eklediğimizde, süre daha yola çıkmadan 120 dakikaya ulaşıyor.

Soru da şu:

Ana hattan ayrıldıktan sonra hızı düşecek olan tren Bozüyük’ten Bursa’ya 15 dakikada gelebilir mi?

Yoksa Bursa olarak bu gazla daha fazla ve daha hızlı mı gideriz?

 

Hızlı trenin İstanbul yolculuğu hesabı da sıkıntılı

Cumartesi gün… Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun açıkladığı “İstanbul hızlı trenle 1 saat 15 dakika” hesabı da sıkıntılı görünüyor.

İşletme hesabına göre…

Tren Kadıköy Söğütlüçeşme’den İzmit’e 1 saat 23 dakikada ulaşıyor. İzmit-Osmaneli arası 90 kilometreyi 30 dakikada geçiyor. Osmaneli’den Bursa’ya, yalnızca Yenişehir’de dursa bile 40 dakika.

Toplamda da 145 dakikayı, yani 2 saat 25 dakikayı buluyor.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X