Bursa’nın eşsiz tarihi ortaya çıktı

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa’da Çarşıbaşı projesinin ortaya çıkardığı güzellikleri kaleme aldı…

Bursa’nın eşsiz tarihi ortaya çıktı

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Dünyada geçmişi çok eski olmayan ülkeler ve kentler yapay eserlerle turist çekmek isterler. Biz de ise köklü geçmiş ve mirasla buna gerek duymuyoruz. Çünkü; ecdadımız kök saldığı her yerde medeniyetimizle birlikte eşsiz eserler bırakmış.

Bursa‘mızın Hanlar Bölgesi de öyle. Ecdadımız, hanlar, hamamlar, bedestenler, çarşılar, şifahanler, camiler, imaretler, hatta, hasta leylek hastanelerine kadar her şeyi inşaa etmişler. Şimdi bile hepsi işlevini sürdürüyor.

Peki, ya sonrası ne olmuş?

Hemen her dönem popülizmle birlikte göz yummalar sonrası bütün bu eserlerin etrafını habis bir ur gibi sarmışız. Hepsi sonradan ekleme ucube yapılarla arkalarda, görünmez yerlerde kalmış. Çoğu da yıkılmış, sahip çıkılmamış.

Çok şükür ki, Bursa’da bütün bu tarihi emanetler önceki dönem belediye başkanlarımızdan Recep Altepe ile bir bir ayağa kaldırılmış. Elbette, Vakıflar‘ın da ayağa kaldırdıkları yok değil.

Geçmiş dönem belediye başkanı Alinur Aktaş ile de Çarşı ve Hanlar Bölgemiz günyüzüne çıkarıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘ndan da destek alındı. Yeni dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de devamını getirecektir.

Bugün Çarşıbaşı‘na her tepeden bakışımızda bambaşka bir güzellikle karşılaşıyoruz. 37 binanın yıkılarak rekreasyon alanına döndüğü meydan Bursa‘nın en yeni buluşma mekanlarından oldu. Bölgede yine seçim öncesi hizmete sokulan BURFAŞ Kafe ile alana ayrı bir hava verildi. Şimdi burası dolup taşıyor, oturulacak yer bulunmuyor.

Tarihe sahip çıkmak böylesi bir şey. Şehir ayrı bir kimliğe kavuştu. Çirkinlik abidesi yapılar ortadan kalktı, gerideki saklı tarih ay gibi parladı. Bugün artık Ulucami ve hanlar daha belirgin bir şekilde görünür hale geldi.

Bu işler kolay olmuyor.

Hepsi emek verenlerin çabalarıyla gerçekleşti. Kararlı bir siyasi irade desteğiyle başarıldı. Hem de seçilen ve seçilemeyen tüm başkanların ve adayların hayallerini süsleyen bir başarı gerçekleşti.

Bu açıdan, Çarşı‘yı hareketlendiren bu tür çalışmaların devamı getirilmeli. Ortaya çıkan her tarihi eser bu kente milyonlarca turist getirir. Kamulaştırmalar, yıkımlar şehrin tarihi bölgelerinde sürmeli.

Tarihine, geçmişine yatırım yapan kentler gelişimlerini hızlandırır.

Bursa geçmişiyle övünecek çokça tarihi esere sahip bir kent.

Bunlar şehrimizin hazineleridir. İş başına gelen her başkan onarımların, restorasyonların devamını sağlamalı.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X