Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bilim insanları… Yıllardır büyük bir depremin yaklaşmakta olduğu uyarısı yapıyorlar. Dahası, 170 yıldır yıkıcı büyük deprem yaşamayan Bursa ve çevresi için kentlerin güçlendirilmesi çağrılarını dillendiriyorlar.
Öyle ki…
Ekim ayında AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar bile 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek bir depreme dikkat çekip “Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden biri” dedi.
Geçen süreçte…
Kentlerin depreme dirençli hale getirilmesi için atılan adımlar var.
Örneğin…
JICA programıyla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik deprem kentlerinde önlemleri incelemek üzere Japonya’ya gitti.
Ardından…
Büyükşehir Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Duygu Yılmaz başkanlığında; mühendislerinden oluşan ekip, 13 gün incelemeler yaptılar.
Özellikle de…
Zemin iyileştirmesi konusunda eğitimlere ve saha gözlemlerine katıldılar.
İşte…
Bu çalışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde, en dikkat çekici adım Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren’den geldi.
Bu da…
Japonya’nın deprem kentlerinden Nanao Belediyesi’yle Gemlik Belediyesi’nin kardeş şehir anlaşması imzalamaları oldu.
Anlaşmanın internet üzerinden çevrimiçi imzalanması kadar, Gemlik’le Bursa ve bölge için çok önemli.
Nitekim…
Çevrimiçi imza töreninde Nanao Belediye Başkanı Yoshitaka Chatani’nin söyledikleri, Gemlik’le kardeş şehir olurken yaptıkları hazırlığı da gösteriyor:
“Gemlik’in deprem riski konusunda bilgi sahibiyiz. Yakınlardaki 7.6’lık depreme önlemler aldık. Türkiye’de deprem güvenliği üzerine çalışan Yoshinori Moriwaki de Gemlik depremiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.”
Açıkçası…
Gemlik’le Japonya’nın Nanao belediyeleri arasındaki kardeş şehir anlaşmasını, öncelikle deprem kentleri işbirliği olarak gördük ve hayat kurtaracak anlaşma kabul ettik.
Diğer alanlardaki faaliyetler nasılsa yürür.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…