Bursa’nın ‘ekoturizm haritası’ çıkarılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, Bursa’nın doğal güzelliklerinin koruma ve kullanma dengesi gözetilerek yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda hassas olduklarını belirtti.

Bursa’nın ‘ekoturizm haritası’ çıkarılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü Bursa Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bursa İli Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı, kentte bir otelde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Yıldırım, ekoturizmin oldukça yeni bir kavram olduğunu ve ilk kez 1992 Rio Çevre Zirvesi’nde sürdürülebilir bir dünya ve çevre için kriterler ortaya konulduğunu anlattı.

Zirvede, çevreye zarar vermeden bunun imkanlarından yararlanma yöntemlerinin geliştirilmesi ve tüm yerli halkların kültürlerini yok etmeden turizm konularının özetlendiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin ekoturizmdeki potansiyelinin Akdeniz çanağındaki Avrupalı rakiplerinden fazla olduğunu vurguladı.

“Ekoturizm çekim merkezi”

Bursa’nın ekoturizm potansiyeline değinen Yıldırım, şöyle konuştu:

“Gölleri, ırmakları, dağları, şifalı temel suları, büyük ve verimli ovaları ve özellikle zengin bitki örtüsüyle doğa harikası bir şehir olan Bursa, adeta bir ekoturizm kentidir. Bizans ve Osmanlı döneminin eşsiz eserlerinin zenginliği ile göz kamaştıran Bursa, kültürel turizm potansiyeli açısından da İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biridir. Doğal zenginlikler ve yeşil dokusu, yaşları 100 ile 600 arasında değişen 833 anıt ağaç ve şifalı kaplıcalar gibi özelliklere sahiptir. Uludağ Milli Parkı, Uluabat Gölü Ramsar Deltası, Karacabey Longozu ve İznik Gölü ile ülkenin müstesna bir ekoturizm çekim merkezidir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak Bursa ili, tüm yatırım ve faaliyetlerimizde her zaman önceliğimiz olmuştur. Ecdat yadigarı Bursa’nın doğal güzelliklerinin, koruma kullanma dengesi gözetilerek yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması hassasiyet noktamızdır.”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör de Bursa’nın, doğal, peyzaj güzelliklerinin yanı sıra sahip olduğu farklı ekosistemler nedeniyle özellikle flora ve fauna bakımından endemik türler konusunda eşine az rastlanır bir zenginliğe sahip olduğunu vurguladı.

Güngör, ilin potansiyelini değerlendirip geliştirmenin en önemli görevlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Daha sonra, Uludağ Milli Parkı, Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı, Suuçtu Tabiat Parkı, Uluabat Gölü Ramsar Alanı, İznik Gölü, Kocaçay Deltası (Karacabey Longozu), Ovakorusu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının koruma kullanma dengesi gözetilerek yapılması planlanan yatırımlar hakkında bilgi verildi.

Toplantıya, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X