Dilek Atlı
Bu yıl 15.’si düzenlenen Bursa Kitap Fuarı, yazar ve okurları buluşturmaya devam ediyor. Kanguru Yayınları’nın “Öykü ve Şiirlerle Bursa” adlı söyleşisinde, kentin edebiyat birikimine ışık tutuldu. Etkinliğe konuşmacı olarak Aydın Şimşek, Şaban Akbaba ve Ezgi Boz katıldı. Bursa’da üretilen öykü ve şiirlerin ele alındığı etkinlik, dinleyicilerden büyük ilgi gördü.
Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen yazar Şaban Akbaba, Bursa’nın şiir ve diğer yazınsal ürünleri hakkında konuştu. Yayıncı ve yazar Aydın Şimşek de, Bursa’nın kendisi için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Bursa ve kentin edebiyatı önemli bir hafızadır. Bugün tanımladığımız görsel şiir, Bursa’da 14. yüzyılda kaleme alınıyordu. Yazar dediğimiz, ideal okurun kendisidir. Yazar olasılık peşindedir. Yazan kişi, yaza yaza hatalarını yok eder” dedi. Şimşek sözlerine şunları ekledi:
“2000’li yılların başında ilk çok okunan kitap, 50 bin basılmıştır. Bu, Türkiye’deki edebiyat dünyasını sarsmıştı. Ama 10 yılda o yazar ve kitabının adı silinip gitti. Bugün Ezgi’nin yanımızda olmasının nedeni, yeni bir dünya keşfetmek ve ondan neler öğreneceğimizi bilmek. Türk şiirinin önemli isimlerden biri de Bursa’da yaşayan ve öğretmenlik yapan Yusuf Yağdıran’dır. Şiire katkıları nedeniyle kendisine teşekkür ederim.”
Şimşek, dinleyicilere Yağdıran’ın Güzden Kalan adlı şiirini okudu.
LİSELİ YAZAR…
Doğanın Ezgisi adlı öykü kitabı yayımlanan lise öğrencisi genç yazar Ezgi Boz, şunları kaydetti:
“İstanbul’dan sonra en çok şiir yazılan kent Bursa. Kentimiz sanat ve sanatçı bakımından zengin. Nâzım Hikmet’in Bursa’ya katkısı elbette çok büyük. Ben de Bursa ile ilgili eserler kaleme almış büyük ustalar ile günümüz yazar ve şairlerini okudum.”
Genç yazar Boz, söyleşide dinleyicilere konusu Bulgaristan’dan Bursa’ya uzanan bir öyküsünü okudu. Boz, salondaki dinleyicilerden büyük alkış aldı.