Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Keles kirazının namı İngiltere’deki Kraliyet Sarayı’na kadar uzadı. Tüccarların derkt ihracat için topladığı Keles kirazının ayrı bira aroması var. Damağa hoş lezzet veren Keles kirazı bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi. Yağışlardan etkilenen kiraz ağaçlarında beklenen verim olmadı.
Fotoğrafları Keles’te yüzlerce kiraz ve vişne ağacı bulunan bir dostumuz gönderdi.
Okurumuz, Akdeniz sineğinin delik deşik ettiği kiraz meyvelerinden sonra, ağaçlara da bölgede sayıları giderek artan ayıların dadandığını belirtmiş. Kelesli üreticiler, özellikle Kozağacı bölgesinde yetişmiş ağaçlara çıkarak dallarını kıran, parçalayan ayıların Karacabey’deki barınaktan salındığını iddia ediyorlar.
Bu ciddi bir iddia.
Böylesi bir duruma yetkililer izin verir mi bilmiyoruz ama eğer öyle ise Kelesli üreticilerin o kuruma karşı dava açmaları gerekmez mi?
Biz buna ihtimal vermiyoruz.
Akdeniz sineği yüzünden verim alamayan kiraz üreticilerinin şimdi de ayıların ağaçlara zarar verme riski yaşadıkları anlaşılıyor. Belki de bir müddet sonra kiraz ağaçlarını sökmek durumunda kalacaklar. Benzer bir tehlikenin ceviz ağaçlarında da yaşanabileceğini düşünüyorlar.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…