Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bu şehir çok eylemler gördü. Çokça çevreci eylem yapıldı. Çoğu başarısız oldu. Keles’in verimli topraklara sahip Kozağacı vadisindeki kiraz bahçelerinin sökülerek, yerine kömür madeni açılması yeni bir şey değil. Daha evvel siyasiler bunu iki kez denediler ama başarılı olamadılar. Üçüncü denemelerinde netice alabilecek mi bilmiyoruz?
Bölgeden bu konuda büyük bir itiraz söz konusu.
7 dolayında köyü etkileyecek kömür ocakları için Kozağacı halkı yarın Bursa’daki en büyük STK’ları olan DAĞDER’de düzenleyecekleri basın toplantısıyla siyasilere itiraz mesajlarını verecekler.
AK Parti’nin yeni seçilmiş Bursa İl Yönetimi’nin kucağında şimdi nur topu bir Kozacağı krizi doğdu. İçinde Kelesli yöneticilerin de bulunduğu yeni yönetim bakalım bölgeden yükselen sese kulak verebilecek mi?
Ayrıca, 31 Mart yerel seçimlerinde hemşerilerine Kozağacı Vadisi’ne seyir terası vaat eden Keles Belediye Başkanı Ali Doğru’nun da o projesini hayata geçirip geçiremeyeceği merak ediliyor.
Elbette, yöre Milletvekili Osman Mesten’in bu konuda takınacağı tavır da önemli.
AK Partili siyasiler açısından da karmaşık ve sıkıntılı bir süreç başlıyor.
Bölgenin istemediği bir yatırımda üçüncü kez ısrar ediliyor. Onların da sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyoruz. Bir yanda memleketten yükselen itiraz diğer yandan hükümetin aldığı karar. İki arada kalacaklarını söyleyebiliriz.
Bakalım bölge insanı, üçüncü kez kömür ocağı itirazından netice alabilecek mi?
Bu kez seslerini yükseltebilecekleri çok sayıda STK’ya ve kent desteğini de arkalarına alacak gibi duruyorlar.
Keles’te yeni Kent Konseyi kuruldu o da itiraz eder mi?
Önceleri Yerel Gündem 21 olarak kuruldular. BM’in tavsiyeleri öncülüğünde yönetimlerde yerel katılımı artırma, yerel karar mekanizmalarını etkileme adına ülke genelindeki kentlerde önemli işlere imza attılar.
Fakat sonra Kent Konseyi olarak ismi değiştirildi. Bağlayıcılıkları yok ama halkın yönetime sivil anlamda katılımı için çalışma gruplarıyla belediye meclislerine tavsiye niteliğinde kararlar alabiliyorlar.
Bursa Kent Konseyi geçmişte önemli işlere imza attı. Merhum Semih Pala döneminde Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin kuruluşuna da Bursa olarak öncülük edildi.
Bursa’nın bazı ilçelerinde henüz Kent Konseyleri kurulmamıştı. Onlardan Keles bu eksiği giderdi.
Önceki gün yapılan Genel Kurul’da Keles Kent Konseyi Başkanlığı’na emekli eğitimci Hüseyin Orhan seçildi.
Şimdi Keles Kent Konseyi’nin Kozağacı Vadisi’nde açılmak istenen kömür ocağına itiraz edip etmeyeceği merak ediliyor.
Halkın sivil örgütlenmesi de olarak bilinen Keles Kent Konseyi’nin, bölgeden yükselen sese öncülük edip etmeyeceği ve bu konuyu gündemine alıp almayacağını biz de merak ediyoruz.
Zira, ilçenin en önemli sivil toplum örgütlenmesi olarak yerini almış oldu.
Bakalım, Keles Belediye Meclisi’ne bu yönde tavsiye niteliğinde bir kararları olacak mı?
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…