Tansel, üç aydır Ankara Hacettepe Hastanesi’nde tedavi görmekteydi. 8 Ekim günü beyin damarlarından birkaçının tıkanması sonucu sol tarafında felç oluşan ve konuşma güçlüğü çeken Tansel, bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra 4 Ocak Cumartesi günü öğle saatlerinde Hacettepe Hastanesi’nde yaşama veda etti. 6 Ocak günü Kocatepe Camii’ndeki cenaze namazının ardından Tansel, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.
1927 Bursa doğumlu olan Selahattin O. Tansel, ilk ve ortaöğrenimini Bursa’da yaptı, Bursa Erkek Lisesi’ni bitirdi, 1948’de Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Cılavuz Köy Enstitüsü’nde, Trabzon Lisesi’nde öğretmenlik yapan Tansel, 1952’de Kütüphaneler Genel Müdürlüğü bünyesinde görev aldı. Bursa’da “Müsteşrikler” (Doğubilimciler) sergisini açan, 1958’de çimento sanayiine geçen Tansel 1976’da emekliye ayrıldı, ancak 1997 yılına kadar kamu ve özel sektörde çalışmaya devam ederken Bursa ve Çanakkele üzerine bilgi ve belge derleme çalışmalarını da sürdürdü. Ardından tekrar göreve dönen, kamu ve özel sektörde çalışmalarını sürdüren yazar, 1984’te ikinci kez emekliye ayrılarak Ankara’ya yerleşti.
Bursa tarihi üzerine özgün çalışmaları bulunan Selahattin Tansel, makalelerinden bir bölümünü 2015’te “Milattan Önce 187 Yılında Kurulan Bursa Kenti Üstüne Birkaç Yazı ve Çeviri” adıyla kitaplaştırdı. 2007 yılında ise “Çanakkale’de İstanbul’u Kurtarmak” adlı kitabını yayımlayan Tansel, Vasileios I. Kandes’in “Kuruluşundan XIX. Yüzyıl Sonlarına Kadar Bursa” adlı ünlü kitabını da Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in çevirisinden yayına hazırladı. Tansel ayrıca, 19. yüzyılda Bursa’da konsolos vekili olarak görev yapan Edmond Dutemple’ın “Türkiye’nin Asya Kesiminde Bursa” adlı kitabının da büyük bölümünün Türkçeye kazandırılmasını sağladı; 2005-2015 yılları arasında Bursa’da Yaşam dergisinde de Bursa üzerine araştırmalar, makaleler yayımladı. Yazlarını Umurbey’de geçiren Tansel’in ölümü Bursa’da büyük üzüntü yarattı. Tansel, evli ve iki çocuk babasıydı.