Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Cuma akşamı… Marketlerde alışılmışın üstünde hareket vardı. Oruç tutanlar da tutmayanlar da ramazanın kendine özgü havası ve özel sofra kültürü nedeniyle alışverişe koştular.
Raflar arasındaki heyecanı izlerken şunu düşündük:
Gıda ürünü fiyatları günümüzde çok yükseldiği için gıdaya ulaşım zorlaştı.
Bugünün koşullarında, gıda ürünü alışverişleri için tüyolar Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar’dan geldi.
İşte Mustafa Hoca’nın çok özel gıda alışverişi tüyoları:
Bir…
“Alışverişe çıkarken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren liste yapın. Listenizdeki bir yiyecek o hafta pazara az gelmişse fiyatı yüksek olabilir. O zaman onun yerine geçebilen başka bir yiyecek satın alın.”
İki…
“Mevsimlik sebze ve meyveler turfanda olanından daha ucuz, daha lezzetli ve daha besleyici olduğunu unutmayın.”
Üç…
“Paketlenmiş besin satın alırken dikkatli olun. Çünkü, verilen paranın bir bölümü ambalaja gider.”
Dört…
“Paketlenmiş yiyecek ve içecekler meyve esansları, gıda boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanır. Paketin içinde neler olduğunu üzerindeki etiketten inceleyin. Boya katılmış ürünler alerji yapabilir.”
Beş…
“Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat edin. Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapakta bombe olmamalı.”
Altı…
“Satın alınan gıdaların kalitelerine dikkat edin. Kuru fasulye, nohut, mercimek, un, bulgur ve pirincin taşlı, topraklı, böceklenmiş ve küflenmiş olmamalı.”
Yedi…
“Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş, sulu ve lezzetli olanlarını seçin.”
Sekiz…
“Yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanı, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanı iyi. Yeşil fasulye kırıldığında gevrek ve kılçıksız olmalı.”
Mustafa Hoca uyardı: Gereğinden çok gıda almayın
Alışverişte… “Saklama imkanı yoksa gerektiğinden çok gıda almayın” uyarısı yapan Prof. Dr. Mustafa Tayar, gıda ürününü satın almak kadar saklamanın da önemli olduğunu anımsatıyor:
Önerileri şunlar:
“Pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi gıdaları bez torbalarda saklayın. Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde saklayın. Ispanak, marul gibi sebzeleri yıkadıktan sonra naylon torbalarla buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…