Bursalı akademisyenden çarpıcı gıda fiyatları araştırması

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Salihoğlu’nun gıda fiyatlarındaki artışla ilgili dikkat çeken sözlerini köşesinde paylaştı…

Bursalı akademisyenden çarpıcı gıda fiyatları araştırması

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Tarımsal üretimde… Mevsimsel iklim koşullarının üretim rekoltesini etkilediği biliniyor. Ürünün az ya da çok olması da, doğal olarak fiyatı etkiliyor.

İşte…

Satın aldığımız gıda fiyatlarını etkileyen daha büyük bir etkeni Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Salihoğlu’ndan öğrendik.

Güray Hoca önce soruyu ortaya koyuyor:

“Son yıllarda küresel gıda fiyatları büyük salınımlar göstermiş. 2022’de rekor seviyelere ulaşmış, 2023’de biraz düşse de bu yıl yine artmış fiyatlar. Neden acaba?”

Sonra olasılıkları sıralıyor:

“Aşırı hava olayları, jeopolitik çatışmalar, yüksek girdi maliyetleri ve artan talepler… Uzmanlar bu etkilerin gıda türüne bağlı değiştiğini belirtiyor.”

Örnekler veriyor:

 

“Zeytinyağı, portakal suyu ve bazı süpermarket ürünlerinin fiyatlarında artış olmuş.”

Ardından…

“İklim değişikliği gıda üretimini ve fiyatlarını gerçekten etkiliyor mu?” diye sorup CarbonBrief analizindeki çarpıcı bulguları paylaşıyor:

Bir…

Avrupa’daki sıcakların gıda fiyatlarını önemli ölçüde etkilediği, gıda enflasyonunun yüzde 0.43-0.93 artmasına yol açtığı belirtiliyor.”

İki…

Avrupa’daki gıda enflasyonunun genellikle yüzde 5’in altında kaldığı, 2022 ve 2023 yıllarının bazı dönemlerinde yüzde 19’a kadar yükseldiği belirtiliyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve pandeminin de gıda ve enerji enflasyonunu etkilediği belirtiliyor.”

Üç…

“Çalışma, 2035 yılına kadar Avrupa’da beklenen sıcakların gıda enflasyonunu yüzde 30-50 oranında artıracağını uyarıyor.”

Aşırı yağışların…

İngiltere’de tarımsal üretimi etkilediğini, dünyanın en büyük portakal üreticisi Amerika’da üretimin azaldığını, İspanya’da zeytinyağı üretiminin düştüğünü aktardıktan sonra “Bu analizden ne anlamalıyız?” sorusuna cevap veriyor:

“İklim değişikliğinin görünen ve görünmeyen pek çok etkisi başladı. Bunlar artarak devam edecek. Ülke olarak gelecek için hazırlıklarımızı yaparken iklimin tarım üstündeki etkisini göz önünde bulundurmadan olmaz.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X