Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Yakın zamana kadar… Genelde işe başlama ücreti görülüyordu. Günümüzde asgari ücret geçim koşullarını karşılayamamasına karşın ortalama maaş haline geldiği için her yıl sonu asgari ücretin tespiti toplantıları merakla bekleniyor.
En önemlisi…
Toplantıların başlaması sürecinde çalışanlar daha yüksek oran ve ücret hayali kurarken, işveren kesimi de yüksek ücretin gerçekçi olmayacağı şeklinde görüş açıklıyor.
İşte…
Yeni yılın asgari ücretini belirleme çalışmalarında ikinci toplantının ardından, Bursa’dan sisteme farklı bir model önerisi geldi.
Öneri…
TR Düşünce Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi olan Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Ömer Cihat Bay’a ait.
Öncelikle…
Asgari ücret uygulaması için Bay şunu anımsattı:
“Gelir Vergisi Kanunu’nun 32.maddesi olan Asgari Geçim İndirimi 3 yıl önce yürürlükten kaldırıldı, asgari ücretten gelir vergisi alınmaması için yasal düzenleme getirildi.”
Durum tespiti yaptı:
“Türkiye’de asgari ücret yıllık açıklanıyor ve ocak ayından aralık ayı sonuna kadar çalışanlar aynı ücreti alıyor. 2024 yılında bu rakam aylık net 17.002,12 TL..”
Ardından…
TBMM’de bütçe görüşmelerinin devam ettiği süreçte, yasal düzenleme önerdi:
“2025 yılı Asgari Ücreti bekâr çalışan için açıklanmalı. Gelir Vergisi Kanunu’nun 32.maddesi yeniden düzenlenerek; bekâr çalışan için belirlenen asgari ücrete, evliyse belir yüzde ya da tutar, evli ve çocukluysa çocuk başına belli yüzde ya da tutar yansıtılıp değişken tutar açıklanmalı.”
Adını da koydu:
“Buna ben Sosyal Asgari Ücret diyorum.”
Örnek verdi:
“2024 yılı asgari ücreti 24 bin lira açıklanırsa bekâr çalışan bunu almalı. Çocuğu olmayan evli çalışan 25 bin, evli ve 1 çocuğu olan 26 bin lira olmalı. Çocuk sayısı arttıkça ona göre oran belirlenmeli.”
Geçtiğimiz yıllarda…
Almanya gezisinde benzer uygulama gördüğünü vurgulayıp, “Avrupa’da var” diye de ekledi.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…