Enerji verimliliği son yıllarda gittikçe daha sık duyduğumuz bir kavram. Daha az doğalgaz ya da elektrik tüketerek konforumuzdan ödün vermeden yaşamak mümkün. Tıpkı daha az yakıtla daha fazla yol kateden otomobiller gibi konutlarda, işyerlerinde de bilim sürekli daha az tüketimin yollarını arıyor.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesinde enerji verimliliği konusunda örnek teşkil eden bir uygulamayı anlatıyor. Bursa’da bir endüstri meslek lisesinde hayata geçirilen bu uygulama önümüzdeki yıllarda pek çok ilde yaygınlaşacak.
Türkiye’deki okullara enerji kullanımını Bursa öğretecek
Konunun özel bir geçmişi var. İlk olarak 20 Ocak 2012’de “Okula nefes aldıracak proje öğrenciden” başlıklı yazıyla, Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin reaktif güç kullanımı projesini gündeme getirdik.
Elektrik dağıtım şirketinin reaktif güç kullanma cezasından okulları kurtarmayı amaçlayan kompanzasyon cihazı üretimini hedefleyen projeyi hazırlayan Levent Yazıcı 2015 yılında Veli Sarıkaya döneminde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde oluşturulan Enerji Yönetim Birimi’nin başına getirildi.
Sonrasında…
Tüm okulların elektrik, su, doğalgaz giderleri özel bir programla izlendi. Fazla kullanımları nedenleri ve kaçaklar bulundu.
Bu yolla da geçen yıl toplam 3.5 milyon lira enerji kazancı sağlandı. İdealist bir öğretmen olarak Levent Yazıcı’nın 2012’de başlattığı enerjinin verimli kullanılması çalışması 2017’de Enerji Bakanlığı gündemine girdi.
Milli Eğitim Bakanlığı da Türkiye genelindeki okullarda uygulama kararı aldı.
Bu karar…
Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın 30 Ocak 2018 tarihli genelgesiyle duyuruldu.
Enerji Tasarrufunda Etkin ve Çevreye Duyarlı Eğitim Kurumları projesi olarak tanımlanan genelge iki aşamadan oluşuyor. Birinci bölümde enerji verimliliği projesi için belirlenen pilot iller sıralanıyor: