Bursa’daki büyük değişimin ilk yılı nasıl geçti?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, yerel seçimlerin üzerinden bir yıl geçtiğini ve Bursa’da yaşanan büyük değişim sonrası neler olduğunu kaleme aldı.

Bursa’daki büyük değişimin ilk yılı nasıl geçti?

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Zaman su gibi akıp geçiyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin üzerinden bir yıl geçti. Bursa’da o tarihte büyük bir değişim yaşandı.

20 yıl AK Parti tarafından yönetilen Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri başta olmak üzere kimi ilçeler daha CHP ve İYİ Parti’nin eline geçti. AK Parti ilk kez bir yerel seçim yenilgisi tattı. Elindeki Büyükşehir’i, Osmangazi’yi, Karacabey’i, Harmancık’ı, Mustafakemalpaşa’yı ve Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin elindeki Yenişehir’i de kaybetti.

Şimdi 31 Mart sonrası görevi devralan ve işe koyulan belediye başkanlarımız ise 5 yıllık görev sürelerinin bir yılını geride bırakmış oldular.

Buna ilişkin önümüzdeki günlerde arka arkaya bir yıllık dönem için değerlendirme toplantıları başlayacaktır. İlk toplantıyı Karacabey Başkan Fatih Karabatı’nın yaptığını görüyoruz. Karabatı geçen süreçte yapılanları anlatmış.

Elbette Bursa’daki Büyükşehir ve 17 ilçe belediyesinin yaptıkları da ortada. Koltuğa oturuşlarının sene-i devriyelerinde belediye başkanlarımızın neler anlatacakları merak konusu.

Nasıl bir dönem geçirdiler?

Artık yeni yerel seçime 4 yılları kaldı. İlk yıl belki belediyeyi tanıma, kadrolaşma ve yeni projeleri hazırlama için geçmiş olabilir. Artık ikinci yılda vaat edilen hizmetlerin ve yapılacakların bir kısmının gözükeceği bir dönem olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bursa’nın en büyük sorunlarından biri hiç şüphe yok ki, kent içi ulaşım. Kent merkezinde pik saatlerde kısa mesafeleri geçebilmek için onlarca dakika yolda zaman harcamak zorundasınız. Vagon takviyesi yapılamayan raylı sistem ve diğer toplu taşıma araçları da ihtiyaca cevap veremiyor. Yeni arterlere, yollara ihtiyaç var. Var olan ulaşım ağlarının iyileştirilmesi, elden geçirilmesi kaçınılmaz gözüküyor.

Henüz vaat edilen raylı sistem projelerinin inşaatına da başlanabilmiş değil. Keza, kaçak yapılaşma ile mücadele, Nilüfer ağırlıklı ruhsatlı hormonlu büyümüş yapılar, çöküntü bölgelerindeki kentsel dönüşüm ve çevre konularında da mesafe alındığını düşünmüyoruz.

Belediye başkanlarımız bütün bu yapılacaklarda Ankara’dan onay verilmeyişini bahane edebilirler.

Fakat, hemşerilerimiz de bahane değil, hizmet bekliyor.

Belediye başkanlarımız, bir yıllık görev dönemlerini değerlendirecekleri toplantılarda bunlara da yanıt vereceklerdir.

Tüm bunlar yerel idareleri, belediyeleri ilgilendiren konular. Merkezi idarelerin sorumluluğunda yıllardır bitirilimeyen projeler de elbet Bursa’nın ve Bursalıların önemli sorunlarını oluşturuyor. Eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa, ulaşımdan çevreye ve kentsel dönüşüme kadar Bursa’nın çoğu projesi Ankara’dan ilgi ve kaynak bekliyor.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X