Melis Evcimen
Bursa Hamitler Toki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi… ‘Kalifiye Eleman’ eksikliğinin gündemden düşmediği bu günlerde, oldukça etkileyici, her sınıfından meslek fışkıran okulu, özellikle tercih konusunda tereddüt yaşayan veliler ve öğrenciler için de gezdik…
Öncelikle, burada eğitim gören öğrenciler, uygulamalı dersler sayesinde meslekleri daha yakından tanıma fırsatı buluyor. Okulda 3 ana dal mevcut; Adalet, Muhasebe ve Radyo Televizyon.
KENDİMİZİ DURUŞMA SALONUNDA BULDUK
Okul yönetiminin gayretleriyle, gerçeği aratmayacak duruşma salonları, tam teçhizat sınıfları ve stüdyolarıyla öğrenciler sektörle daha lise sıralarında tanışıyor… Adalet bölümüne geldiğimizde, kendimizi bir anda bir duruşma salonunda bulduk… Öğrenciler, uygulama sınıflarında, senaryo gereği mahkeme kuruyor ve suçluları yargılayıp cezaevine gönderiyor. Temsili mahkemede sanık, sanık avukatı, tanık, mağdur ve mağdur avukatı dinlendikten sonra savcı mütalaasını okuyor ve hakim kararı açıklayarak yargılamayı bitirdi.
MAHKEME SALONU VE CEZAEVİ VAR
Gerçeğini aratmayacak türden bir eğitim… Temsili cezaevi koğuşu bile var. Öğrencilerin bir tiyatrocu özgüveninde mesleklerini uygulamalı şekilde sergilemeleri etkileyiciydi… Adalet Öğretmeni Ebru Kıran, ‘Öğrencilere, yaparak, yaşatarak öğretmek amacıyla bu şekilde etkinlikler düzenleyip derslerimizi işliyoruz’ diyor.
Adalet bölümü öğrencilerinden Elif Nur Koparan da, ‘Öğretmenlerimiz sayesinde duruşmaları canlandırarak akılda kalıcı bir şekilde öğreniyoruz. Şu an Zabıt Katipliği bölümündeyim, ileride belki hukuk kazanabileceğimi düşünüyorum’ diye hedefini anlatıyor.
‘HAYALİM KAMERAMAN OLMAK’
Kocaman bir atölye misali, okulun bir başka bölümünde bu kez Radyo ve Televizyon bölümü öğrencilerinin yanındayız…
Spikerinden kameramanına reji ekibiyle tam kadro tecrübe sahibi olan öğrenciler çalışma hayatına göz kırpıyor…
Radyo ve Televizyon öğrencisi Kaan Melik Kalyoncu, ‘Bölümümüzde her olanak var. İleride de bu bölümün üzerinden eğitim almak istiyorum’ dedi. Bir diğer öğrenci Mert Öztürk de, ‘Hayalim kameraman olmak inşallah başarırım. Okulumdan çok memnunum, her olanağı var. Stüdyosundan her şeyine kadar’ diye konuştu.
RADYO TELEVİZYON BÖLÜMÜNDE YOK YOK!
Radyo ve Televizyon Öğretmeni Samet Arabacı, ‘Bu alanda öğrencilerimize sektörün ihtiyacı olan kalifiye elemanı yetiştirmek için gerekli olan dersleri öğretiyoruz. Bunların içinde fotoğrafçılık, photoshop, video kurgu montaj, kameramanlık, görsel efekt derslerimiz var. Öğrencilerimizi burada uygulamalı ve teorik olarak tüm dersleri verip sektöre hazırlıyoruz. Ayrıca, 12. sınıf öğrencilerimiz staj görüp, işletmelere adapte oluyor’ şeklinde konuştu.
‘İŞ HAYATINA HAZIRLIYORUZ’
Okulun bir diğer bölümü de Muhasebe… Muhasebe ve Finansman Öğretmeni Elif Ata, ‘9 yıldır bu okulda görev yapıyorum. Öğrencilere, eğitim öğretim dönemi boyunca 2 tane muhasebe paket programı öğretiyoruz. Bu programları seçerken birinin özellikle bulunduğumuz ilde kullanımını dikkate alıyoruz, diğerini de genel olarak kullanılacak program olmasına dikkat ediyoruz. Böylelikle onları iş hayatına hazırlamış oluyoruz” dedi.
‘BURSA’DA TEK OKULUZ’
Adalet alanında Bursa’da tek okul olma özelliğini taşıyan Hamitler Toki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tecrübeli müdürü Ragıp Burak, 3 ana branşta öğrencilere eksiksiz eğitim verdiklerini belirterek, “Okulumuza tanıtmaya Bursa’da tek olan alanımızdan başlayayım; Adalet’ten. Burada toplam 2 dalımız mevcut. Biri İnfaz Koruma. Çocuklarımıza, bu bölümü bitirdikten sonra KPSS sınavına girerek, cezaevleriyle yaptığımız protokol kapsamında bir öncelik tanınıyor. Diğer dalımız ise Zabıt Katipliği. Bu da adliyelerde çocuklarımızın yazman olarak göreve başlamaları demek. Adliyeyle de yapmış olduğumuz protokol kapsamında burada da çocuklarımıza öncelik tanınıyor” dedi.
‘İŞ YERİ AÇMA BELGESİ VERİYORUZ’
Okul Müdürü Burak, Radyo ve Televizyon bölümüyle ilgili olarak da, “Radyo ve Televizyon alanındaki çocuklarımız, 12. sınıfta yerel kanallarda staj yapabiliyorlar. Ayrıca fotoğraf eğitimi de veriyoruz. Kameramanlık eğitiminin yanında çocuklarımız fotoğraf stüdyolarında geniş kapsamlı bir şekilde mesleklerini öğreniyorlar. Devletin verdiği teşvikten yararlanarak kendilerine stüdyo kurabilirler, fotoğraf alanıyla ilgili kendilerine yer açabilirler. Çünkü mezun olduktan sonra çocuklara iş yeri açma belgesi veriyoruz, kendi iş yerlerini açabilirler. Mesleklerini yürütebilirler” diye konuştu.
MUHASEBE BÖLÜMÜNÜN AVANTAJLARI
Son olarak Muhasebe bölümündeki faaliyetlerini anlatan Ragıp Burak, şunları söyledi: “Çocuklarımız, buradan mezun olduktan sonra üniversite eğitimini de tamamlarlarsa müşavir olabilirler. Özel sektörde ve devlet kurumlarında kendilerine yer bulabilirler. Vergi dairelerinde, SGK’da yine maliyenin bulunduğu her yerde ve özel mali müşavirlerin yanında staj yapıyorlar. Devletimiz tüm staj yapan 12. sınıf öğrencilerimize asgari ücretin üçte biri kadar 1.200 ve 1.600 TL arasında işletmelerdeki çalışan personel sayısına bakarak bir katkıda bulunuyor. Özel sektörün istihdam edebilmesi için rahatlıkla bu çocukların maaşlarının neredeyse tamamını devlet teşviki olarak sektördeki tüm paydaşlara dağıtıyor yani sektörün cebinden pek bir şey çıkmıyor diyebiliriz.”