Firmanın sahibi Selahattin Gökçe (61), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de daha önce soğutma kompresörü üretilmediği için bu alanda çalışmaya başladıklarını söyledi.
Ülkeye yerli bir ürün kazandırmayı amaçladıklarını belirten Gökçe, kompresörün üretimini için yaklaşık 18 ay uğraştıklarını anlattı.
Gökçe, bu ürünün Avrupa’da imal edilenlerin performans değerlerinden hiçbir dezavantajı bulunmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Bunu, TÜBİTAK’tan aldığımız hibe desteğini kullanarak, yüzde 100 yerli kaynaklar ve öz sermaye ile yaptık. Cihazın yapımında yabancı bir ürün kullanılmamıştır. Bu kompresör, tüm soğutma sektörlerinde, ticari faaliyet gösteren alanlarda gıda sanayinden gemicilik sektörüne, buzhanelerden marketlere kadar her alanda kullanılabilir. Ürünün, yabancı üretimleri ile kıyaslandığında artıları var. Fiyat olarak da Avrupa’da üretilen cihazların fiyatından yüzde 50 daha ucuza satmayı planlıyoruz. Cihazın üretimine henüz başlanmadı. Şimdilik sadece prototip üretim yapılıyor. Şu anda ürünün ilk aşamada değerlendirilmesi için piyasaya dağıtılmak üzere 60 adet üretiyoruz. Cihazı iç piyasaya dağıtıp onlardan da performans değerlerini aldıktan sonra seri imalata geçeceğiz.”
“Türkiye’de ilk kez üretildi”
Projenin danışmanlığını yapan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ali Kara ise “Yüzde 100 Yerli Soğutma Kompresörü İmalatı Projesi”nin, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığınca desteklendiğini söyledi.
Bu çalışmanın, kendisi dahil BTÜ’nün 4 kişilik uzman ekip desteğiyle yürütüldüğünü dile getiren Kara, “Kompresörün yanında yüzde 100 yerli tasarım ile fabrika bünyesinde cihazın performansını ölçen bir cihaz da geliştirdik. Bu sistem, kompresörün performansını ölçen bir ünitedir. İmalatını tamamladığımız kompresörün, bu ünite vasıtası ile testlerini yaparak verimliliğini ölçtük” ifadesini kullandı.
Kara, Türkiye’de daha önce soğutma kompresörü üretilmediği bilgisini verdi.
Söz konusu cihazın Türkiye pazarında yıllık kullanımının yaklaşık 15 bin adet olduğuna değinen Kara, “TÜBİTAK projemizin hedefi de yüzde 100 yerlileştirme olarak belirlenmişti. Amacımız, ürünü yerli imkanlarla üreterek, ülkemizi bu ürünü ithal etmekten kurtarmaktı. Dolayısıyla bunu başarmış olduk” diye konuştu.