MELİSA ÖZTÜRER ÖZKAN
Kiminin kolu şişti kiminin bacakları kaşımaktan yara oldu…Sivrisinek ısırıklarıyla vatandaşın başı dertte…
Havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan çeşitli türlerdeki sinekler vatandaşı canından bezdirdi. Yaz aylarında oldukça rahatsız edici etkiler ortaya çıkaran sivrisinekler özellikle yağışlarla birlikte daha da artış göstermeye başladı. Yapılan ilaçlamaların yeterli kalması sonucunda sineklerle mücadele etmek zorunda kalanlar, çözümü hastane ve dermatologlarda arıyor…
Sinek ısırığı sonucu yoğun kaşıntıya maruz kalan ve akabinde kaşıntı kaynaklı vücudunda yaralar çıkanlara karşı ise uzmanlar uyarıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Neval Bayazit Saracalıoğlu, sinek sokmaları ve kaşıntıya karşı yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı.
Sinek ısırığında ilk müdahale
Dr. Saracalıoğlu, ilk müdahalenin önemine vurgu yaparak, ”sineğin sizi ısırdığınızı farkettiğiniz ilk anda maruz kalan bölgeye yapacağınız buz uygulaması ya da kortizon içermeyen yatıştırıcı krem uygulaması yaparsanız kaşıntının artmasını ve şişliği önleyebilirsiniz.” dedi.
Sinek ısırığını kaşıma tehlikesi
En çok şikayetin geldiği konunun ‘Geçmeyen kaşıntı ve kızarıklık’ olduğunu söyleyen Dr.Saracalıoğlu, vücutta oluşacak kalıcı izlere karşı uyarıda bulunarak, ”Sinek ısırıklarına karşı hepimizin en çok yaptığı hata o bölgeyi fazlasıyla kaşımak. Aslında bu çok tehlikeli. Dayanması zor ancak ısırılan bölgeyi kaşımamak gerekiyor. Çünkü; lezyonlarla çok fazla uğraşırsak deri altında farklı bir yara iyileşmesi meydana geliyor. Bu da kalıcı izler bırakıyor.” diyerek vücutta yara izi kalmaması konusunda vatandaşı uyardı.
Uzun tırnaklar tehlike arz ediyor
Popüler kültür kaynaklı son dönemde kadınlarda çok sık görülen protez tırnakların kaşıma işlemi için büyük tehlike arz ettiğini belirten Dr.Saracalıoğlu, ”Bölgenin mikrop kapmaması gerekiyor. Tırnaklar kısa kesilmeli. Özellikle son dönemdeki protez ve uzun tırnaklar mikrobun üremesine ve bulaşmasına sebebiyet verdiğinden bu konuda önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Sinek alerjisi olduğumu nasıl anlarım?
Dermatoloji Uzmanı Dr. Neval Bayazit Saracalıoğlu, kaşıntı ve yaraların geçmemesi durumunda Dermatolağa başvurulması gerektiğini vurgulayarak sinek alerjisi ihtimaline dikkat çekerek şunları söyledi: ”Eğer tropikal böcekler ısırmışsa, bünye de hassas da alerjik reaksiyon olabilir. Isırık bölgesi dışında, tüm kolda ya da tüm bacakta genel bir şişme ve kızarıklık varsa, bu durumlar alerji belirtileri olabilir.”
Sinek kovucu spreyler zararlı mı?
Kendisine yöneltilen ”Sinek kovucu vücuda sıkılan spreyler ve prize takılan likit tabletlerin zararı var mı?” sorusunu ise Dr.Saracalıoğlu şöyle yanıtladı: ”Bunlar sağlığa zararlı ürünler değil. Çok sık kullanılmazsa daha iyi olur ancak mecburiyet halinde mutlaka kullanılmalı.”
Başvuran sayısı arttı
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da son dönemlerde sinek ısırığı vakalarının arttığını söyleyen Dr.Saracalıoğlu, ”Bu dönemde bu tür vakalarla çok karşılaşıyoruz. Özellikle havaların ısınması ve yağışın etkisiyle sinekler arttı. İnsanlar da yoğun kaşıntı ve kızarıklık şikayetiyle bize başvuruyorlar” dedi.
Belediye uyardı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de geçtiğimiz günlerde ”160 bin sivrisinek üreme noktasına müdahale ediyoruz. Son dönemde fazlaca şikayet geliyor. İnanın bir çok yere anında ulaşıyoruz. Ocak ve şubat ayında rögar kapaklarında yapılması gereken çalışmalar yapılmadığı için bazı yerlerde sıkıntılar oluşuyor. Durgun su gördüğünüzde lütfen bırakmayın” diyerek vatandaşları sinekler konusunda uyarmıştı.