Otizmli ve tüm özel gereksinimli bireylerin hayatlarına dokunmak ve sporun iyileştirme gücünden yararlanarak bireyleri topluma kazandırmak amacıyla kolları sıvayan Kalender Karaarslan, Anıl Spor Kulübü’nü hayata geçirdi.
Uzman ve deneyimli kadrosuyla her bireye özel programlar uygulayan kulüp, her geçen gün yeni başarılara imza atıyor. Anıl Spor Kulübü Kurucusu Beden Eğitimi Öğretmeni Kalender Karaarslan, Anıl Spor Kulübü’nün 2017 yılında başlayan serüvenini anlattı. Özel bireylere ve onların ailelerine destek olmak için harekete geçtiklerini belirten Kalender Karaarslan, “Otizm tanısı konulan teyzemin oğlu Anıl’ın hayatına dokunmak ve tüm özel çocuklara yarar sağlamak amacıyla 6 yıl önce yolculuğumuz başladı.
Kendimi bildim bileli özel çocuklara bir hassasiyetim vardı. Tabi özel çocukları olan ailelerin yaşadıklarına Anıl’dan dolayı yakından tanıklık ettim. Ve ailenin ne kadar zorlandığını gördüm. Bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm ve böyle bir projeyi hayata geçirdim” dedi.
HER ÖĞRENCİYE ÖZEL PROGRAM
Her öğrencinin ihitiyacına cevap veren programlar belirlediklerini de kaydeden Karaarslan, “Kulubümüzde sportif beceri kazandırma programı kapsamında öğrencimize uyguladığımız test sonucunda, çıkan özelliklere göre eğitmenlerimiz çalışmalar yaptırıyor. Yaşam koçluğu programında öğrenciye kapsamlı eğitim veriyoruz. Sosyalleşme en önemlisi çünkü otizmli bireylerdeki en büyük problemlerden biri sosyalleşmedir. Biz bu özgüveni burada kazandırıyoruz. Özbakım becerileri ve iletişim becerileri konularında da eğitimler veriyoruz” şeklinde konuştu.
SPORUN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ
Sporun iyileştirici gücünü kullandıklarının da altını çizen Kalender Karaarslan, “Olmaz denilen çocukların hepsini bir seviyeye getirdik. Küçük yaş grubunda temel amacımız çocuklarımızı okula hazırlamak ve yaşıtlarını yakalamalarını sağlamak. Büyük yaş grubunda ise temel ihtiyaçlarını karşılayacak duruma getirerek kendilerine yetebilmelerini sağlamak. Burada eğitim verdiğimiz öğrencilerimizin ailelerinden hep olumlu geri dönüşler aldık. Çünkü hem çocukların hem de ailelerin yaşam kalitesini arttırdık” ifadelerini kullandı. Özel çocukların spor dallarında aldıkları başarıların tesadüf olmadığına da dikkat çeken Karaarslan, “Özel çocuklar neyi nasıl yapması gerektiğini bilmiyor. Ancak bu, onlara doğru yöntem ve yaklaşımla öğretilince çok iyi seviyeye geliyor çocuklar. Biz bunu sağlıyoruz burada” açıklamalarında bulundu.
SABIR VE ÖZVERİ KIRMIZI ÇİZGİ
Kulübün tüm çalışanlarının beden eğitimi öğretmenlerinden oluştuğunu ve hepsinin kendisini çocuklara adadığını da dile getiren Kurucu Kalender Karaarslan, insan sevgisi ve merhamet duygusu olmayan kişilerin kurum kapısından giremeyeceklerini söyledi. Yaptıkları işin büyük özveri ve sabır gerektirdiğinin de altını çizen Karaarslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Birlikte çalıştığımız 17 arkadaşımız da kendilerini geliştirmiş ve özel eğitim öğrencileri için ayrıntılı çalışma yapmış kişilerden oluşuyor. Çocuklarımıza karşı davranışlarından anlıyorum, yaptıkları işi çok seviyorlar.” Çocukların yaptıkları tüm aktivitelerde eğitimcilerin çocuklara eşlik ettiğini de anlatan Kalender Karaarslan, tam zamanlı, sabah ve öğlen olmak üzere 3 farklı zaman diliminde eğitim verdiklerini ifade etti.
“AİLELERİN GÜVENİ ÖNEMLİ”
Ailelerin gönül rahatlığı ile özel çocuklarını Anıl Spor Kulübüne emanet edebileceklerini de söyleyen Kalender Karaarslan, “Özel çocukların ebeveynleri onları kimseye bırakamazken en değerlilerini evlatlarını bizlere emanet ediyor. Bu sorumluluğun farkındayız ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Bu çocukların büyük çoğunluğu kendilerini ifade edemezler, bu yüzden güvenilir insanların yanında olmaları gerekir. Anıl Spor Kulübü’nün bu güveni sağladığına inanıyorum çünkü şu anda farklı yaşlarda 32 öğrencimiz var. Hepsinde belirgin ilerlemeler ve başarılar kaydettik. Aileler çocuklarını gönül rahatlığıyla bize getirebilirler. Hem yemek düzeni, hem dinlenme programları hem de hijyenik hassasiyetlerimizi bizzat gelip inceleyebilirler” diye konuştu.
KÜÇÜK YAŞTA EĞİTİM ŞART
Öğrencilerini sosyalleşme çalışmaları kapsamında dış mekanlara götürerek sosyalleşmelerini sağladıklarına da dikkat çeken Kalender Karaarslan, “Eğitimleri kurumda verdikten sonra öğrencilerimizi hayatın içerisine dahil ediyoruz. Çünkü otizmli çocukların enerjilerini atmaları gerekiyor. Anıl Spor Kulübü’ne gelen çocuklar bütün gün evde değiller mekân değişikliği yaşamaları onlara çok iyi geliyor” açıklamalarında bulundu. Özel çocukların sosyalleşmelerinin ve eğitimlerine küçük yaşta başlamanın gelişimleri açısından hayati önem taşıdığını da kaydeden Karaarslan, “Kurum olarak her zaman yanlarındayız. Eğitim saatlerimiz dışında da velilerimizin istedikleri saatlerde çocuklarına program uygularak kendilerine zaman ayırmaları için yardımcı oluyoruz” dedi.