Murat GÜNAY
Beş yıldan bu yana Bursa’da özel eğitim ve sportif etkinlik hizmetleri sunan ‘Anıl Spor Kulübü’nün kurucusu ve sahibi, Beden Eğitimi Öğretmeni Kalender Karaarslan yaparak, yaşayarak öğrenen ve uygulayan eğitimcilerden biri. Otizmli ve özel eğitim ihtiyacı duyan çocukların hayatına dokunan, onları hayata hazırlayan Anıl Spor Kulübü standart bir spor okulunun çok ilerisinde. 2,5 yaşından 25 yaşına kadar 23 farklı öğrencinin herbiri için özel spor ve eğitim programı uygulayan kulüpte 16 beden eğitimi öğretmeni durmaksızın çalışıyor.
Tam zamanlı, sabah ve öğleden sonra olmak üzer 3 farklı zaman çizgisinde eğitim hizmetleri sunan Anıl Spor Kulübü’nün öğrencilerinin tamamı otizmli ve özel eğitim ihtiyacı duyan bireylerden oluşuyor. Hem öğrencilere hem de ailelere kapsamlı destek sağlayan bu özel kulüpteki programların detaylarını kurucu ve öğretmen Kalender Karaarslan ile konuştuk.
Sayın Kalender Karaarslan, “Anıl Otizm ve Özel Çocuklar Spor Merkezi” ne zaman kuruldu ve kuruluş amacınız neydi?
2017 yılında Bursa’da kurulan Anıl Spor Kulübü’nün ilginç bir öyküsü var. Öz teyzemin oğlu Anıl’ın yaşamına dokunmak ve tüm özel çocuklara fayda sağlamak amacıyla yola çıktık. Anıl da özel bir çocuk ve Otizm tanısı konuldu kendisine. Anıl da kulübümüze devam eden öğrencilerden biridir. Öncelikli amacımız otizmli ailelere destek olmak… Bu anlamda sporun iyileştirici gücünü kullanıyoruz. Kulübümüzün bütün çalışanları beden eğitimi öğretmeni ve hepsi kendini çocuklara adamış gencecik insanlar.
Özel çocuklar ifadesini, Otizm’mi biraz daha açabilir misiniz?
Otizm, yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkan bir sendrom. Bu sendromla yaşayan çocukların davranışlarını önce aileleri fark ediyor. Yolunda gitmeyen bazı şeyler oluyor. Çocuklar göz teması kurmuyorlar, parmak ucunda yürüyorlar, çırpınmalar yaşıyorlar, komut almıyorlar, iletişim kurmakta zorlanıyorlar ve bunun gibi bazı belirtiler yaşanıyor. Aile araştırıyor ve tıbbi tanılar konuyor. İlk iki yılda teşhis konulan çocuklar belli bir eğitimle yaşıtlarını yakalayabiliyorlar. İlkokula başladıklarında kaynaştırma programları uygulanıyor ve çocuklarımız hayata böylece dahil olabiliyorlar. Ya da özel alt sınıf öğrencisi oluyorlar ama küçük yaşta eğitim çok önemli.
Bu eğitimleri verecek kişilerin ehliyetli olmaları gerekiyor değil mi? Burada çalışanların vasıfları nelerdir?
Anıl Spor Kulübü’nde 16 çalışanımız var. Hepsi de beden eğitimi öğretmenidir. Ancak öğretmen arkadaşlarımız kendilerini geliştirmiş ve özel eğitim öğrencileri için ayrıntılı çalışma yapmış kişilerden oluşuyor. Bu eğitim-öğretim çalışmalarını yaparken çok sabırlı ve özverili olmak gerekiyor. Çalışan arkadaşlarımız hem Türkiye’deki hem de dünyadaki kaynakları araştırarak kendilerini güncelliyorlar. Çocuklarımıza karşı davranışlarından anlıyorum, yaptıkları işi çok seviyorlar.
Özel çocukların gelişiminde sporun önemi nedir? Özel çocuklar ile iletişim kurarken sportif etkinlikler işe yarıyor mu?
Hem de çok işe yarıyor. Spor yapan küçük öğrencilerin kasları gelişiyor, ince motor-kalın motor becerileri gelişiyor. Aynı zamanda sporla beraber çocuklara sosyallik aşılıyoruz. Öğrenciye göre programlar hazırlıyoruz ve her programın içine iletişim gerektirecek nüanslar ekliyoruz. Öz bakımlarını kendileri yapabilecek noktaya geliyorlar. 2,5 yaşından 25 yaşına kadar öğrencimiz var. Hepsi kendine özgü programla ve belirli bir öğretmen ile çalışıyor.
Öğrencileriniz için çalışma saatleriniz nasıl planlandı?
Sabah 08.30 ile 12.30 arasında bir grubumuz geliyor. Öğleden sonra ise 13.00 ile 17.00 arasında ayrı bir grubumuz geliyor. Tam gün gelen öğrencilerimiz için de farklı bir programımız var. Bu programda ise 08.30 ile 17.00 arası çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Aileler özel ihtiyaçlı çocuklarını size gönül rahatlığı ile getirebilirler mi? Neden?
Bizim yaptığımız iş çok hassas bir iş… Bu yüzden ailelerin öncelikle bizlere güvenmeleri gerekiyor çünkü onların en değerli varlıklarını, çocuklarını eğitiyoruz. Bu çocukların büyük çoğunluğu kendilerini ifade edemezler, bu yüzden güvenilir insanların yanında olmaları gerekir. Anıl Spor Kulübü’nün bu güveni sağladığına inanıyorum çünkü şu anda farklı yaşlarda 23 öğrencimiz var. Hepsinde belirgin ilerlemeler ve başarılar kaydettik. Hayat kazandırdığımız, topluma kazandırdığımız çocuklarımız var. Spor sayesinde başarma duygusunu tadıyorlar. Bu sayede güzel bir yol alıyoruz. Aileler çocuklarını gönül rahatlığıyla bize getirebilirler. Hem yemek düzeni, hem dinlenme programları hem de hijyenik hassasiyetlerimizi bizzat gelip inceleyebilirler.
Farklı programları tercih eden aileler olabilir mi? Örneğin, çocukları için yüzme dersleri aldırmak istediklerinde nasıl cevap veriyorsunuz?
Velilerimizin istekleri bizim için çok önemli. Yüzme ile ilgilenmesini istiyorlarsa, çocuklarını anlaşmalı olduğumuz spor salonlarının kapalı yüzme havuzlarında eğitmeye başlıyoruz. Bu konuda ciddi ilerleme sağlayan öğrencilerimiz oldu. Sanat etkinlikleri, halk oyunları masa tenisi, grup oyunları taleplerini inceleyip en doğru programları hazırlamaya çalışıyoruz. Bunların yanı sıra 684 metrekarelik spor salonumuzda birçok farklı spor aletini kullanarak, öğrencilerin sevdiği etkinliklere devam ediyoruz.
Sayın Karaarslan, son olarak yaz aylarını sormak istiyorum. Yaz boyunca açık olacak mısınız? Yaz dönemi programlarınızı nasıl planladınız?
Okullar kapandıktan sonra 2,5 aylık bir sıkıştırılmış program uyguluyoruz. Tam gün gelebiliyorlar. Yüzmeden bisiklete, patenden at binmeye, basketboldan futbola kadar birçok branşta uzman öğretmenler eşliğinde harika bir yaz programı hazırladık. Bütün bunların ötesinde, birlikte çalıştığımız doktorlar, pediatri uzmanları, psikolojik danışmanlarımız ve diyetisyenlerimize giderek çocuklarımızın daha bilimsel kontrolde olmalarını sağlıyoruz. Bütün gelişmeleri gün gün kaydedip velilerimizle online olarak paylaşıyoruz. Öğrencilerimizin aileleri ile yakın kontak içindeyiz. Her gün konuşup bilgi veriyoruz. Yani Anıl Spor Kulübü’nde sağlıklı bir iletişim modeli kurguladık ve bunu başarıyla uyguladığımızı söyleyebilirim. Birlikte çalıştığımız bütün öğrencilerimiz bir süre sonra kendi çocuğumuz gibi oluyorlar. Onların büyümesini takip etmek, hem zihinsel hem de bedensel anlamda geliştiklerini görmek dünyalara bedel. Sizin aracılığınızla, bu çabanın sonuç vermesine katkıda bulunan bütün öğrencilerime, öğretmen arkadaşlarıma ve sevgili anne-babalara çok teşekkür ediyorum.
Spor Otizmli çocuklar için neden önemli?
“Otizmli çocukların enerjilerini atmaları gerekiyor. Anıl Spor Kulübü’ne gelen çocuklar bütün gün evde değiller. Öncelikle mekân değişikliği yaşamaları onlara çok iyi geliyor. Burada edindikleri sosyal ilişkilere başlarken hiç zorlanmıyorlar çünkü sporla başlıyorlar. Spor iletişimin başlangıcı oluyor. Hatta milli takımlara girip dereceler yapan öğrencilerimiz var. Anne-babalar da eve verdiğimiz programları
sayesinde spor yapmış oluyorlar.