Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Doğayı etkileyebilecek kimi yatırımlarda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlükleri valiler adına gerek görmeyebiliyor. Bunu, mahkemeye yansıyan çoğu projede yaşadık.
Orhaneli ilçemize bağlı kırsal Dağgüney Mahallesi’nde açılmak istenen mermer ocağı için Bursa Valiliği’nin aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararı idari yargıya taşınmıştı.
Köylüler hukuk mücadelesini ikinci kez kazandılar.
Dağgüney sakinlerinin topraklarına ve sağlıklarına zarar vereceğini düşündükleri mermer ocağı için ÇED’e gerek duymayan Bursa Valiliği aleyhine Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne açtıkları davada önce yürütmeyi durduma kararı aldırmışlardı. Mahkeme nihai olarak da karar metninde, “Dava konusu sahada yapılacak maden faaliyetinin toprak, su ve havada oluşturacağı olumsuz etkilere karşı yeterli önlem ve taahhütlerin sunulmadığı anlaşıldığından, dava konusu mermer ocağı işletme projesi için verilen, ‘Çevresel Eki Değerlendirme Gerekli Değildir’ kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir” satırlarına yer verdi.
Dağgüney Mahallesi Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Yüce, toprak, su ve havanın korunması, yollarının bozulmaması ve meyvelerinin tozlanmaması için verdikleri mücadeleyi hep birlikte kazandıklarını, bunu da birlik beraberlik ve kararlılıkla başardıklarını söyledi.
Şüphesiz, bu karar Dağğüney için büyük bir hukuk zaferi, vilayet ve ilgili firma için de hukuki yenilgi demek.
Adı geçen firma süreç içinde yeniden ÇED başvurusu yapar mı bilmiyoruz.
Bildiğimiz tek bir şey var, o da Dağgüney sakinlerinin topraklarına sahip çıkma kararlılığı.
Şimdi benzer bir mücadele Keles ilçemizin Kozağacı bölgesinde açılmak istenen kömür ocakları için de yeniden başlıyor.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…