Madenlerin çıkartıldığı sahalar, zenginleştirilmesi için kurulan tesislere açılan ulaşım yolları ve enerji nakil hatlarının çekilmesi gibi sebeplerden daralan orman sahaları madencilik faaliyetlerinden sonra yeniden ağaçlandırılarak rehabilite ediliyor.
Bu çerçevede Orman Genel Müdürlüğü tarafından Gümüşpınar maden ocaklarında rehabilitasyon çalışmaları yürütülüyor.
Bölgede 2014 yılında 1.520 dekar, 2015 yılında ise 1.720 dekar rehabilitasyon ağaçlandırması yapan Orman Genel Müdürlüğü, 2016 yılında 2.000 dekar alan için etüd ve planlama çalışmaları tamamlayarak, toplam 5.240 dekar sahada çalışma yaptı.
BAYRAM ÖNCESİ PARALARINI ALDILAR
2016 yılında yapılan bu faaliyetlerin yürütülmesinde özellikle bölgede yaşayan köylülerin istihdam edilmesine özen gösterilerek 3.240 dekarlık alanda yapılan kültür bakım çalışmalarında köylüler kullanıldı. Böylece bayram öncesi ek gelir alma imkanına sahip olan köylüler bir nevi bayram masraflarını da karşılamış oldu.
Türkiye’nin yeraltı ve yer üstü zenginliklerinin kalkınma için kullanılmasının zaruret olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Madenciliğin çevreye olan olumsuz tesirlerini en alt seviyede tutmak için madencilik sektöründe, çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılmasını teşvik ediyoruz. Madencilik süreçlerinde ve sonrasında olumsuz yönde etkilenen çevrenin de rehabilitasyonuna büyük önem veriyoruz ve bu doğrultuda eski haline dönmesi için gereken çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken ise bölgede yaşayan vatandaşlarımızı istihdam ederek refah düzeylerine katkı vererek ek gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Gümüşpınar maden ocaklarında da böyle bir uygulamaya gittik” diye konuştu.