Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projesi’nin son etabında, 479 dekarlık yeni mera alanı düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Derecik Mahallesi’nde hayata geçirilen ıslah çalışmalarıyla, mera alanlarının verimi artırılarak hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Açılış törenine Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Derya Deniz Kanar, ilçe protokolü ve çok sayıda çiftçi katıldı.
“Üreticinin gelirini artırmak istiyoruz”
Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, hayvansal üretimde en büyük maliyet kaleminin yem olduğunu hatırlatarak, mera ıslah çalışmalarının üreticilerin bu yükünü hafifletmeyi amaçladığını belirtti. Acar, “Derecik Mahallesi muhtarımıza, ıslah çalışmasında var gücüyle yardım ettiği için teşekkür ediyorum. Muhtarımıza ve vatandaşlarımıza, meradaki otlatma baskısını azaltmak veya uygun olmayan şekilde kullanarak merayı eskisi gibi verimsiz hale getirmemek için üzerinize büyük görev düşüyor. Otlatma mevsimine, tarihine uygun dönemde otlatma yapmak meranın verim süresini daha da uzatacaktır. Hayvancılıkta, hayvansal üretimde en büyük girdi yem. Çiftçimize destek olması amacıyla mera alanlarını ıslah ediyoruz. Yem için ayrılan masraf azalsın, hayvancılıktan daha fazla gelir elde edilsin istiyoruz. Mera kullanımında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün, teknik personelimizin veya hocamızın belirttiği şekilde kullanım sağlarsanız meradan daha uzun süre faydalanırsınız. Islah Projesini hazırlayan hocamıza da teşekkürlerimi iletiyorum.” diye konuştu.
“Ot üretimi iki katına çıkabilir”
Projenin koordinatörlüğünü yürüten Uludağ Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Emine Budaklı Çarpıcı ise çayır ve meralarda ağır ve erken otlatmanın verimi olumsuz etkilediğini belirtti. Çarpıcı, “Kaba yem ihtiyacı karşılamadaki bize destek olan bu alanları güçlendirmek için ağır ve erken otlatmalara dur dememiz gerekiyor. Mera alanlarında yapacağımız yönetim uygulamaları, ıslah çalışmaları bu alanlardaki ot üretimini iki katına çıkartabilir. Bu yüzden ıslah çalışmalarına öncelik vermememiz gerekiyor. Tarım ve orman bakanlığı tarafından desteklenen çayır mera ıslah ve amenajman projesi kapsamında yer alan derecik mahallesine ait yaklaşık 479 da mera alanında yabancı otlarla mücadele etmek amacıyla ıslah yöntemi uygulandı. Bunun sonrasında gübreleme ile birlikte meranın ot verimi daha da güçlenmiştir. Önemli olan biçmek suretiyle yabancı ot mücadele etmek, ayrıca otlatma mevsimine de uymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İlk yılda 2 ton İtalyan çimi tohumu dağıtıldı
Derecik Mahallesi’nde başlatılan proje kapsamında, mera alanına 2 ton İtalyan çimi tohumu dağıtılarak yem kalitesi artırıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik desteğiyle yürütülen ıslah faaliyetleriyle birlikte, sürdürülebilir hayvancılık için önemli bir adım daha atılmış oldu.
Üretici için önemli kaynak
Bursa genelinde hayvancılığı desteklemeye yönelik çalışmaların süreceği ifade edilirken, açılışı yapılan 479 dekarlık alan, bölgedeki üreticiler için önemli bir kaynak haline geldi.