Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’de artan üniversite sayısı hep tartışma konusu olmuştur. Şu bir gerçek ki, AK Parti hükümetleri döneminde neredeyse üniversitesi olmayan il kalmadı.
Oysa, her geçen yıl üniversiteye girmek isteyen öğrenci sayısı da katlanmaktadır.
Anadolu’da yeni açılan üniversitelere muhalefet hep, ‘baraka’ tanımlaması ve yaklaşımı sergilemiştir.
Bursa’da, Uludağ Üniversitesi’nin Balıkesir’de kalan İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü yeniden Bursa’ya kazandırma konusunda çokça mücadele verildi.
Düşünsenize, Bursa’da Mühendislik Fakültesi var ama inşaat mühendisliği bölümü yoktu.
YÖK karar aldığı halde, aktif olmayan İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü açtırmak için dönemin İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin’in girişimlerini iyi hatırlıyoruz. Dönemin tıp doktoru üniversite rektörlerinin mühendislik bölümlerine mesafeli durdukları zamanlarda bunu hayata geçirmek kolay olamadı.
İMO Bursa Şubesi’nin son kongresinde kürsüye çıkan başkan adayları, ülkedeki genç mezun mühendislerin işsizliğine ve bölüm sayılarının fazlalığına dikkat çeken konuşmaları oldu. Bu konuşmaların ardından kendisi de inşaat mühendisi olan CHP’li Mustafa Bozbey, Bursa’da açılan bölüm için isim vermeden Şahin’e gönderme yaptı ve “Sizler de inşaat mühendisliği bölümü açılması için uğraşmadınız mı” diye sormuştu.
Kongre ortamı gerilince Şahin, yerinden, “evet uğraştık” demiş ama Bozbey’e kapsamlı yanıt vermemişti.
Dün elektronik postamıza düşen iletide, Şahin’den Bozbey’e gecikmiş bir cevap vardı. Uludağ Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği bölümünün açılması için 16 yıl mücadele eden Şahin, “Yıllarca ilçe belediye başkanlığı yapmış ve Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuş ve kendisi de inşaat mühendisi olan Sayın Bozbey’in bu yaklaşımını hayretle izledim” diyor.
İnşaat bölümsüz fakülte olur mu?
Şahin devamında şunları hatırlatmış:
“Bir mimarlık mühendislik fakültesinde zaten ana bilim dalı olan inşaat mühendisliği olmazsa olmazdır. Elektrik elektronik, makine mühendisliği ve mimarlık bölümü olan Uludağ Üniversitesi’nde zaten İnşaat Mühendisliği bölümü vardı. Lakin, eğitimi Balıkesir’de yapılmaktaydı. Balıkesir Üniversitesi kurulunca oradaki İnşaat Mühendisliği bölümü Balıkesir Üniversitesi’ne devredildi ve Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü YÖK’ün 24.11.1994 tarih ve 2695 sayılı yazısı ile kağıt üzerinde kuruldu.”
Şahin şöyle devam etmiş:
“Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’nin İnşaat Mühendisliği bölümünün açılması için 16 yıl mücadele verdik. Bu mücadele rahmetli Rektör Mete Cengiz döneminde ilk defa Bölüm Başkanlığı’na Prof. Dr. Adem Doğangün’ün atanması ile bölüm kağıt üzerinden faaliyetine başlamış oldu. Türkiye’nin dördüncü büyük nüfusa sahip, kişi başına en fazla inşaat alanının yapıldığı ve güncel inşaat teknolojinin kullanıldığı illerin başında gelen Bursa’da İnşaat Mühendisliği öğrencilerinin eğitim öğretim görmesinin neresi yanlıştır?”
Şahin, CHP’li Bozbey’in yaklaşımının Bursa’yı ve Uludağ Üniversitesi’nin gücünün farkında olmadığını gösterdiğini de vurgulamış.
Bozbey’in kongrede geçmişi anımsatan konuşmasını, ‘veda’ olarak değerlendirmesine de Şahin, “O bir vefa konuşmasıydı” yanıtını vermiş.
Şimdi işsiz mühendis sayısı fazla olabilir ama, Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’nın üniversitelerinde İnşaat Mühendisliği bölümü açılmasını eleştirmek bir inşaat mühendisine yakışmaz.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…