Bursa’da emlak piyasasını kaygılandıran karar!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği Başkanı Erkan Öncel’in sektörle ilgili dikkat çeken sözlerini köşesine taşıdı…

Bursa’da emlak piyasasını kaygılandıran karar!

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Gerçi… Emlak piyasasında yükselen fiyatlar ve ekonomik etkiler nedeniyle daralma olduğu gerçek. Bunun yanında, ev-arsa satacak, alacak, kiralayacakları ilgilendiren ve yasayla gelen yeni bir tehlike ortaya çıktı.

O tehlikeye…

Kısa adı BURSED olan Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği Başkanı Erkan Öncel dikkat çekti.

Önce 15 Eylül’de başlayacak uygulamayı anımsattı:

“Elektronik ilan doğrulama sistemi; piyasanın doğru işleyişi, güven ortamının sağlanması ve tüketicilerin kayıt dışı emlakçılardan kaynaklanan mağduriyetinin ortadan kalkması için sektöre değer katacak bir yasa.”

Üzüntüsü şu:

“Her zaman olduğu gibi piyasanın tam olarak nabzının alınmadığı, sektöre değer katan tabandaki paydaşlardan yararlanılmadığını görmek üzdü.”

Yasayla, yanıltıcı paylaşımın önlenecek olmasına karşın kaygısını dile getirdi:

“Taşınmaz sahibi olanın, e-devlet üzerinden yetkiyi birden fazla emlakçıya vermesi sektör içinde kargaşaya yol açar. Bu büyük bir yanlış.”

Önerisi şu:

“Daha önceki gibi, 3 aylığına tek emlakçıya yetki verilmesi en doğru olan. Zaten 3 ayda satışı gerçekleştiremiyorsa sahibi başka bir emlakçıya yetki verme özgürlüğüne sahip.”

Piyasa gerçeğini vurguladı:

“Mesleği çok doğru icra eden sektörün önemli temsilcileri bu durumda kendi içlerinde bile durumu çözmekte zorlanırken, yeni katılanların pastadan pay almak için birbirlerini kırmayacağını kim garanti edebilir?”

Ortaya çıkan “Birden fazla emlakçıya yetki emlak sektörünü yaralar” uyarısı yaptı.

Bir uyarısı daha var:

“Bazı zincir emlak danışmanlığı firmalarının piyasayı ele geçirmek için yaptığı etik olmayan davranışları da zaman zaman görüyoruz.”

Söylediği şu:

“Bazı firmalardaki danışmanların sırf portföy uğruna satıcının hayal ettiği rakamları kabul edip ilan girmeleri dengeyi bozup sektöre zarar veriyor.”

Mesajı da şu:

“BURSED yapısında kendi yerel markalarıyla uzun yıllardır sektörde olanları görmezden gelmek en büyük hata.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X