Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSAB) Başkanı Erol Türkün, 2016 yılında Badırga’da başladıkları sanayi bölgesi projesinde altyapı çalışmalarının yüzde 95 tamamlandığını açıkladı…
Özellikle Yıldırım, Kestel ve Gürsu’da faaliyet gösteren tekstil boyahaneleri bulunduğuna dikkat çeken Türkün, “Bu işletmeler, kısmen arıtarak atıklarını Bursa’nın göz bebeği olan Nilüfer çayına bırakıyor. Su kaynağı olarak kuyular vasıtasıyla yeraltı suyunu kullanıyorlar. Bu durum hem yeraltı su seviyesinde azalmaya hem de Nilüfer çayında kirlenmeye neden oluyor” dedi.
ARITMA TESİSİ KURULUYOR
İşletmeleri Badırga’da tek çatı altında toplamak ve çevre kirliliğine karşı mücadele etmek için 2016 yılında TOSAB’ın altyapı çalışmalarının başladığını dile getiren Başkan Türkün, bu çalışmaların yüzde 95’inin tamamlandığını söyledi.
Atık su ve proses suyu arıtma tesisleri inşaatının devam ettiğini belirten Türkün, şunları kaydetti: ‘’TOSAB bugüne kadar yapılan ve yapılacak olan bütün altyapı ve arıtma imalatlarını katılımcılarının öz sermayeleriyle yapmaya devam ediyor. TOSAB içerisinde 70 adet fabrika, idari ve sosyal tesisler, yan sanayi tesisleri, ileri teknoloji atık su, proses suyu ve içme suyu arıtma tesisleri kuruluyor. Fabrikalar faaliyete geçtiğinde bölgede minimum 15 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.”
8 FABRİKA İNŞAATA BAŞLAYACAK
TOSAB ve Deri OSB arasındaki alanda bir çok tekstil firmasının arazi alarak yerlerini TOSAB’a katmak istediklerinin altını çizen Erol Türkün, şöyle devam etti: ‘’Bu alanla ilgili olarak 2005 yılından itibaren genişleme talebimiz bakanlığımıza iletildi. Ayrıca şu anda TOSAB’a katılmak için yer isteyen şehrin doğu kesiminden 88 adet firmayı içeren bir portföyümüz de mevcut. Öte yandan, ortaklarımızdan Hüseyin Özdilek 50 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Proje ve arsa çalışmalarına başladı. İnşaatına da nisanda başlanacak. Ayrıca 3 firma ön etütlere başladı. Bu yıl içerisinde 8 fabrika inşaata start verecek.”
SANAYİMİZİN BÜYÜTÜLMESİ ŞART
Yeşil Bursa’nın yeşilliğini korumak ve Nilüfer deresini temizlemek için TOSAB’ın batısında, güneyinde ve kuzeyinde de otobana kadar olan boş alanlarla TOSAB’ın büyütülmesi gerektiğine dikkati çeken Türkün, ‘’Büyüme gerçekleşirse, kent içindeki boyahanelerin de TOSAB’a katılarak Bursa”nın yeşilliğini, Nilüfer deresinin temizliğini ve Bursa halkının sağlığını korumak mümkün olacaktır” diye konuştu. Türkün, bu konuda herkesin yanlarında olması temennisinde bulundu.
2008 yılında dönümü 5 bin liraya köylüden zorla alınan yerler bugün altyapısı yapıldı diye dönümü 4 milyon liraya satılıyor. Ayrıca 15 senede bir tane bile fabrika dikilmeyen yere yetmiyormuş gibi diğer kalan tarım alanlarınıda bize verin diyorlar
Peki badırga ne olacak?. Dericiler, boyahaneler. Kimysalcılar. Hepsi oraya. Şehiri kirletmemek doğayı kirletmemenin önüne geçiyor mu?. Samanlı deresine arıtılmadan kimyasallarını atan o koca boyahane oraya gidecek mi giderse atıklarını atacak bir nilüfer çayı bulabilecek mi.
Resme iyi bakın. Tam bir tarım alanının ortası. Buraya imar vereni bulacaksın. Yakında Bursa bitecek. Ye ye bitmedi maşallah.
Bu projeyi hayata geçiren herkese çok teşekkür ediyorum
Ee badirga nolacak peki şimdi …
Gürsudaki boyaneleride taşıyın gürsunun sularını bitirdiler