Bursa’da çile dolu eğitim! 68 bin öğrenci mağdur…

Bursa’da 18 bini aşkın öğrenciye, evlerinden uzak yerlere taşınarak eğitim veriliyor. Ayrıca, depreme dayanıksız okullardaki 50 bin öğrenci farklı okullara gidiyor.

Bursa’da çile dolu eğitim! 68 bin öğrenci mağdur…

Derya Demir PINAR

‘Eğitimde fırsat eşitliği’ cümlesi dillerden düşmezken 2021 yılında hala milyonlarca öğrenci taşımalı sistemle eğitimine devam ediyor.

Türkiye’de 1 milyon 172 bin 646 öğrenci, köylerinde okul olmadığı için farklı merkeze giderek eğitim almak zorunda bırakılıyor. Köylerinde onarılmayı bekleyen okulların kimi ahır, kimi ise düğün salonu olarak kullanılıyor.

Bursa’da da durum farksız. İlkokulda 2 bin 981, ortaokulda 4 bin 506, orta öğretimde 6 bin 581 ve özel öğretimde 4 bin 610 olmak üzere toplam 18 bin 678 öğrenci taşımalı eğitimin çilesini çekiyor. Taşınan öğrenci sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, “Köylerde bulunan okulların onarımı yapılmıyor, öğretmen atamaları gerçekleştirilmiyor. Bu nedenle öğrenciler bu çileyi çekmek zorunda bırakılıyor. Taşımalı eğitimin maddi olarak daha uygun olduğu düşünülüyor ancak eğitimden tasarruf olmaz. Bir an önce köy okulları açılmalı” dedi.

“ÖĞRENCİLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK”…
Taşınan öğrencilerin can güvenliğinin olmadığını belirten Toy, “Geride bıraktığımız ekim ayında Afyon’da taşınan 5 öğrenci servis kazasında yaşamını yitirdi. O servislerin denetimsiz olduğunu, öğrencilerin yaşamını riske attığını biliyoruz. Her gün bu riskle karşı karşıya bırakan bir yöntemle öğrenciler, eğitim öğretime devam ediyor. 21’nci yüzyıl Türkiye’sinde bu kabul edilebilir bir sistem değil. Öğrencinin nitelikli bir eğitim alması için en iyi okul, evine yakın okuldur. Öğrencinin farklı bir köye taşınması nitelikli bir eğitimin önünde engeldir” diye konuştu.

50 bin öğrenciye mecburi taşıma


Taşımalı eğitimin yanında bir de okul binalarında yapılan güçlendirme çalışmaları nedeniyle mecburiyetten taşınan öğrenciler olduğunu ifade eden Toy, “Bursa’da bir de depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan okulların öğrencileri var bir de. Bu sayı ise en az 50 bin. Yani 50 bin öğrenci okulundaki güçlendirme çalışması nedeniyle farklı okul binasında eğitim alıyor. Şu an 29 binada güçlendirme çalışması sürüyor, 11 bina ise henüz ihale aşamasında. Öğrencilerin okullarına 2022 yılı içinde kavuşacağı söylenmişti ancak 2017’den beri bekliyorlar” ifadelerini kullandı. Bazı binalarda 3 okulun eğitimini sürdüğünü hatırlatan Toy, “Pandemi döneminde zaten kalabalık olan sınıf mevcutları ikiye katlanmış oldu. Bazı okullarda eğitim, akşam 20.00’a kadar devam ediyor. Bu binaları güçlendirmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaynağı olmadığı, Avrupa’dan gelen çeşitli fonlarla bu işi yapacakları iddiaları var. Buradan anlıyoruz ki, Milli Eğitim Bakanlığı iflas etti” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
2 adet yorum var

2 adet yorum var

  1. Uzun bir uzaktan eğitim sürecinde boş bekleyen okullara hiç bakmayan onarım yapmayan milli eğitim bu yıl kalkmış deprem güçlendirmesi yapıyor daha doğrusu yapıp bitiremiyor. Normal süreçte zaten sabahçı öğlenci olan iki ayrı okul şu pandemi sürecinde tek binada eğitim görüyor. Sabah 7 de ortaokullar öğlen 13te ilkokullar aynı binayı kullanıyor. Ortaokullar okuldan çıkarken ilkokullar derse yetişmeye çalışıyor. Bir de her iki grubun velisi var tabi siz düşünün. Böyle bir okula çocuğumu gönderiyorum evet evet maske mesafe kuralına da çok dikkat ediyoruz hiç kimse korono olmadı okulda (!)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X