Keles’e kurulan Süt ve Süt Ürünleri Tesisiyle Bursa’da kırsal kalkınma yatırımlarını Büyükşehir yasası gündemde bile yokken başlatan Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin artırılması ve desteklenmesi yönündeki yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Daha önce çiftçilere 400 arı kovanı dağıtıp, gereksiz tarımsal ilaç kullanımının önlenmesi amacıyla 5 ilçeye erken uyarı sistemleri kurduran Büyükşehir Belediyesi, ürün kurutma alanları ve arazi yollarının düzenlenmesi çalışmalarıyla çiftçinin her zaman yanında olduğunu gösterdi. Son olarak ağır geçen kış şartlarında gerek yoğun kar yağışı gerekse şiddetli lodosla ağıl çatılarının çökmesiyle hayvanları telefon olan çiftçilere yardım sözü veren Büyükşehir Belediyesi, bu sözü de gerçeğe dönüştürdü. Büyükorhan, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Nilüfer, Orhaneli, Osmangazi ve Yenişehir ilçelerindeki 24 besiciye 200 koyun ve 50 ton yem dağıttı. Ayrıca ağılların çöken çatılarının onarımı için gerekli malzeme desteğinin sağlanması için de çalışmalar devam ediyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, köyden şehre göçün önlenmesinin ancak kırsal kalkınmayla sağlanabileceğini belirterek, Keles’e kurdukları süt fabrikası ile çiftçiye verdikleri önemi gösterdiklerini belirtti. Büyükşehir yasasının ardından doğrudan sorumluluk alanına giren kırsal kalkınmanın sağlanması maksadıyla Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tarım A.Ş. gibi birimleri kurup çalışmaya başladıklarını dile getiren Başkan Altepe, “Daha önce de arı kovanı dağıtımı ve erken uyarı sistemlerinin kurulması için çiftçimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Ağır geçen kış şartlarında zarar gören çiftçilerimize gereken desteği vereceğimizi söylemiştik. Kısa zamanda tespitlerimizi tamamlayıp, ilk etapta belirlenen 24 çiftçimize koyun ve yem dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Desteklerimiz bunlarla sınırlı kalmayacak. Ürün kalitesinin artırılması, depolanması, ambalajlanması ve marka ürünler olarak pazarlanması noktasında da çalışmalarımız devam ediyor. Bugün 26 dalda Türkiye’ye örnek olan Bursa’nın kırsal kalkınma da örnek olması için gerekli bütün yatırımlarımızı bir bir hayata geçireceğiz” dedi.
Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız, Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş ve AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’un da katıldığı törende konuşan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise tarım, sanayi, turizm gibi Bursa’nın en önemli kimliklerinden birinin de tarım şehri kimliği olduğunu vurguladı. Merkezi hükümet tarafından son 12 yılda uygulanan tarım politikalarıyla Türkiye’nin Avrupa’da birinci, dünyada ise 7’nci tarım ülkesi haline geldiğini dile getiren Edebali, “Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimizle birlikte kentimizi tarımda da geleceğe taşıyacak adımları bir bir atıyoruz. Bu yatırımlarla çiftçimizin de rekabet gücünün artacağına inanıyorum” diye konuştu.
Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın da geçmişte sadece imar ve altyapı ile uğraşan belediyelerin son yetki düzenlemeleriyle hayatın her anına dokunan hizmetleri hayata geçirdiğini belirterek, Bursa’da da bunun en güzel örneklerinin sergilendiğini vurguladı.
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, ağır kış şartlarından zarar gören çiftçilerin yaralarının sarılmasında Büyükşehir Belediyesi’nin örnek olduğunu belirterek, benzen uygulamanın Bakanlık düzeyinde de hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ağıl çatısının çökmesiyle hayvanları telef olan ve Büyükşehir Belediyesi’nden koyun ve yem yardımı alan Orhaneli’nin Karasi Köyü’nden Kaya Ali Tüzen, yardımlar için Altepe’ye teşekkür etti. Başkan Altepe, konuşmaların ardından temsili olarak çiftçilere koyun ve yem teslimi yaptı.