TAHA TÜTÜNCÜ
Bursa genelinde etkili olan soğuk hava ve don, meyve ağaçlarını vurdu. Özellikle İznik, Orhangazi, İnegöl ve Gürsu’da binlerce dönüm meyve bahçesi büyük zarar gördü. Üreticiler bu yıl hasat yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Ziraat odası başkanları, zarar gören çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini talep etti.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çakmak, yaşanan don olaylarının etkisinin büyük olduğunu söyledi. Özellikle İznik, Orhangazi ile İnegöl’de erik, kivi, kiraz, armut, nektarin ve hatta cevizde ciddi hasar oluştuğunu ifade eden Çakmak, ‘’Çiçeklenme durumunda olan meyvelerde yüzde 90 ürün kaybı olacak. Bu da çiftçinin zor durumda kalmasına sebep oldu. İlgili bakanlıkların burayı afet bölgesi ilan etmesi lazım. Çiftçinin zararının karşılanması gerekiyor. Bu yaz meyveyi pahalı yiyeceğiz gibi görünüyor’’ dedi. Ayrıca Çukurova bölgesinde de patates ve limon ekimlerinde don nedeniyle büyük kayıplar yaşandığını hatırlatan Çakmak, ‘’Patateste fiyat artışının sebebi, ekilen patateslerin don nedeniyle yanması. Mayısta çıkması beklenen erkenci patatesler dondan etkilendi. Bursa’daki üreticilerin önümüzdeki iki gün boyunca sisleme ve saman yakma gibi önlemler alması gerekiyor’’ diye konuştu.

FİYATLARA YANSIYACAK
İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar da, bölgedeki zararın neredeyse ürünlerin tamamını kapsadığını dile getirerek, ‘’Bölgemizde yüzde 80-90-100’leri bulan bir afet yaşandı. Nektarin, şeftali, üzüm, erik, kiraz bahçeleri büyük zarar gördü. Erken dikilmiş kabak ve fasulyede de sıkıntı var. Yaklaşık 100 bin dekara yakın alanda ciddi sorun var’’ dedi. Zeytin bahçelerinde de riskin sürdüğüne işaret eden Çakar, meyve üretiminde büyük kayıplar yaşanacağının altını çizdi. Çakar, şunları kaydetti: ‘’Nektarinde 80 bin ton bekliyorduk, maksimum 20 bin ton alabiliriz. Eriklerde yüzde 80 kayıp var. Kirazda 10 bin ton beklerken, 3 bin ton alabileceğiz. Bu da fiyatlara doğrudan yansır. Çiftçinin kayıplarının desteklenmesi, borçlarının faizsiz ertelenmesi gerekiyor. Bir yıl boyunca boş ağaçlara bakacağız. Gelir olmadan giderle karşı karşıyayız. Devletimizin desteğini bekliyoruz.’’

HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ise, ovada zararın sınırlı olduğunu ama yüksek kesimlerde ciddi risk bulunduğuna dikkati çekti. Gürsu ovasında -1.6 dereceyi gördüklerini, yüksek kesimlerde ise sıcaklığın -5 dereceye kadar indiğini anlatan Dönmez, ‘’Ovada büyük sıkıntı yok ancak 1-2 gün sonra durum netleşir. Nektarin ve şeftalide yüzde 5 ila 10 arasında kayıp olabilir. Ericek ve Dışkaya’da sıcaklık -5 dereceye kadar düştü, bu bölgelerde ciddi zarar var’’ şeklinde konuştu. Çiftçilerin kültürel önlemlerle donla mücadele ettiğini ancak meteorolojik verilerde don uyarısının yer almaması nedeniyle hazırlıksız yakalandıklarını belirten Dönmez, şöyle devam etti: ‘’Rekolte olarak nektarinde bu yıl 20-25 bin ton bekliyorduk. Armutta da kış etkisiyle yüzde 25’e yakın eksik var.’’

MEYVELERDE YÜZDE 50 ZARAR VAR
Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Dinçer Dimrit de, bölgedeki meyve ağaçlarının neredeyse yarısının yandığına vurgu yaparak, ‘’Şeftali, kiraz, erik ağaçlarımız yandı. Kivilerin belirli kısmı zarar gördü. Meyvelerde yüzde 40-50 zarar var. Rekoltede ise yüzde 90’a varan düşüş yaşandı. Dut ağaçlarından incir ağaçlarına kadar verim düştü’’ dedi. Çiftçilerin halihazırda borçlu olduğunu anımsatan Dimrit, ‘’Mazotu, gübresi, geçmişten gelen borcu var. Halimiz yaman. Banka kredilerinin ötelenmesi, faizlerinin alınmaması, mazot ve gübre desteği verilmesi gerekiyor’’ çağrısında bulundu.