Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Son dönem kamu kurumlarımızın yenilenebilir enerji türleri üzerine yatırımlar yaptığını bu sütunlardan ara ara okurlarımıza aktarıyoruz. Onların içinde belediyelerimiz başı çekiyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bugün kendisi, iştirakleri ve yatırımcı kuruluşu BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından irili ufaklı güneş enerji santrali projelerini devreye aldığını biliyoruz.
BUSKİ Genel Müdürlüğü şimdi yeni bir projeyi daha yaşama geçirecek.
BUSKİ’nin Osmangazi ilçemize bağlı Emek Mahallesi’ndeki D 16 Su Deposu arazisine kurulacak 500 kWe’lık güneş enerji santrali projesinin yapım ihalesi 6 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.
Yer tesliminden itibaren 240 günde devreye alınması beklenen proje hizmete girdiğinde BUSKİ enerji maliyetlerinin bir bölümünü daha buradan karşılamış olacak.
BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün hem önceki hem de mevcut yönetimlerinin yenilenebilir enerji yatırımlarına önem verdiklerini biliyoruz.
Emek’teki GES projesinin de bu kapsamda elektrik giderlerinin azaltılması amacıyla planlandığı anlaşılıyor.
BUSKİ asıl ve en büyük yüzer GES projesini ise Doğancı Barajı havzası üzerine yapmak istiyor. Bu amaçla, önceki dönemden kalma projeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de öncelediği ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden bu konuda izin talep ettiğini hatırlıyoruz.
Baraj havzalarındaki suyun diplere vurduğu dönemlerde BUSKİ şebekeyi besleyebilmek için ovadaki kuyulara ve pompalara yükleniyor.
Bu da, kurumun enerji maliyetlerini daha da katlıyor. BUSKİ elektrik giderlerini azaltma adına ise alternatif enerji türleri üzerinde yoğunlaşılıyor.
Kurum su depoları arazilerine GES, depo çıkışlarına HES santralleri kuruyor. İl genelindeki irili ufaklı akarsu yataklarına yatay HES’ler kurulması üzerinde de durulmalı. Buradaki coşkun akan sulardan da elektrik enerjisine dönüştürerek faydalanılmalı.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…