Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’de… Domates yetiştiriciliği, ağırlıklı olarak da salçalık domates olarak bilinen sanayi tipi domates yetiştiriciliği 3 bölgede daha yoğun.
Ege Bölgesi yıllık 90 bin-150 bin tonla ilk sırada, Güney Marmara 90 bin-130 bin tonla ikinci, İç Anadolu da 80 bin-100 bin tonla üçüncü sırada
Yıllık da ortalama 260 bin-350 bin ton salçalık domates yetiştiriliyor.
Bu kapsamda…
Güney Marmara bölgesinde ağırlık Mustafakemalpaşa ve Karacabey ovalarında. 4 bin 500 civarı zirai işletmede 80-90 bin kişi istihdam ediliyor.
Yine…
Verilere göre Türkiye’de yıllık 1 milyon ton domatesten elde edilen 150 bin ton domates salçası tüketiliyor. Bu da, 1.8 milyon ton domatesin hammadde fazlası olduğu anlamına geliyor.
O fazla da…
Doğal olarak ihraç yoluyla dünya pazarına çıkıyor. Bu yolla hem ülke döviz kazanıyor, hem üretici ürününün karşılığını alıyor.
Ne var ki…
İhracat bağlantılarının yapıldığı bu dönemde, Tarım Bakanlığı aldığı kararla domates salçası ihracatına kısıtlama getirince salça fabrikaları nisan-haziran döneminde yapılan yurt dışı bağlantılarına başlayamadılar.
Belirsizlik…
İhraç anlaşması yapamayan salça fabrikalarının domates üreticileriyle ürün anlaşması yapmalarını engelledi. Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki salça fabrikaları da, ekim yapan domates üreticileri de şaşkın durumdalar.
Nitekim…
Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir şunu söyledi:
“Domates rekoltesine baktığımızda, iç piyasa için yetersizlik söz konusu değil. Salça ürün tüm satış kanallarında bulunuyor. Buna karşın salça ihracatına kısıtlama getirilmesini anlayamadık.”
Dikkat çektiği şu:
“Eğer yeterli ihracat yapılamazsa, kullanma ömrü kısa olan salçalar heba olacak. Sanayi kuruluşları üretimleri kısınca binbir emek ve masrafla üretilen sanayi tipi domates de bu yıl tarlada kalacak.”
Çağrısı şu:
“Kısıtlama kaldırılsın, domates üreticisi tarlaya gömülmesin.”
Soğan Türkiye’nin gündemi nasıl oldu?
Geçen ay… Soğan üreticisi olmayan Almanya’da marketlerin soğanı kilosu 0.79 Euro’dan, yani yaklaşık 8 liradan sattığını, buna karşın dünyanın beşinci büyük soğan üreticisi Türkiye’de 16-20 liradan satışa çıktığını yazdık.
Yazı çıktığında…
“Soğan aldığın yeri değiştir” diye ironili yorum yazanlar oldu, ama soğan 26 liralık etiketiyle Türkiye’nin gündemi haline geldi.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…